Вијести, Свијет

ОБАМА: Америка настоји да обједини цео вет против руске агресије у Украјини

НЕ КРИЈЕ ДА САД ЖЕЛЕ ДА ОСТАНУ ПРЕДВОДНИК ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе намеравају да остану предводник западних земаља приликом решавања најважнијих међународних проблема, укључујући и ситуацију око Украјине – рекао је Барак Обама у свом редовном суботњем обраћању Американцима.

         „Америка предводи напоре да се обједини цео свет против руске агресије у Украјини. И ове недеље сам се (у Генералној скупштини УН) обратио великом броју земаља са позивом да нам се придруже јер смо на правој страни историје. Заједно са својим савезницима – подржаваћемо и даље народ Украјине у развијању демократије и економије“ – нагласио је председник САД.

        Обама је у среду објавио да Украјини додељује нових 25 милиона долара. Прецизирао је да ће део тог новца представљати „војне испоруке и обука украјинске армије“.

Барак Обама

Барак Обама

Одбор Сената САД за спољну политику одобрио нацрт закона којим се предвиђа да Вашингтон Кијеву у 2015. години додели војне помоћи за 350 милиона долара и статус „основног савезника САД изван NАТО“.

Још није извесно хоће ли овај „нацрт“ постати закон, али је индикативно да се у њему помињу и противтенковско оружје и беспилотне летелице.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *