Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Запад и САД би да одлучују у име свих других шта је добро, а шта зло

У ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН ОПТУЖИО САД И ЕУ ЗА ДРЖАВНИ ПРЕВРАТ У КИЈЕВУ И ПОДРЖАВАЊЕ ТАМОШЊЕ „ПАРТИЈЕ РАТА”

  • Ситуација у Украјини је разголитила дубинске дефекте постојеће архитектуре у Евро-Атлантици. Запад се држи курса вертикалног структуирања човечанства, подводећи га под своје нимало безазлене стандарде 
  • Прогласивши своју победу у хладном рату и „крај историје”, САД и ЕУ реализују циљ ширења геополитичког простора под својом контролом, не водећи рачуна о равнотежи законитих интереса свих народа Европе

         ЗАПАД на челу са САД, иако наступа као поборник демократије и људских права, на међународној арени наступа са потпуно супротних позиција и одбацује принцип суверене равноправности држава записан у Повељи Уједињених нација и одлучује у име свих других шта је добро, а шта зло – оценио је и упозорио Сергеј Лавров.

         Иступивши на 69-ом заседању Генералне скупштине УН, шеф руске дипломатије је нагласио:

         „Свету су потребни колективна и партнерска дејства ради адекватних одговора на оно што су изазови за све, а имамо тежњу низа држава да доминирају и да обновеоковско размишљање засновано на касарнској дисциплини и дефектној логици свој-туђи”.

         У наставку излагања, подвукао је да је Украјина постала жртва политике коју води Запад:

         „Ситуација у Украјини је разголитила дубинске дефекте постојеће архитектуре у Евро-Атлантици. Запад се држи курса вертикалног структуирања човечанства, подводећи га под своје нимало безазлене стандарде. Прогласивши своју победу у хладном рату и „крај историје”, САД и ЕУ реализују циљ ширења геополитичког простора под својом контролом, не водећи рачуна о равнотежи законитих интереса свих народа Европе”.

         Лавров је оптужио САД и ЕУ да су подржале државни преврат у Украјини и да без пардона оправдавају све што чине „самопроглашене кијевске власти” гушећи војном силом отпор оног дела народа који је устао против покушаја да му се наметне антиуставни поредак и жели да одбрани своје право на матерњи језик, своју културу и историју.

         Указао је да је управо „агресивни напад на та права присилио станвништво Крима да своју судбину узме у властите руке”.   

         „То је био апсолутно слободни избор, шта год тим поводом измишљали они који су највећи кривци за унутрашњи конфликт у Украјини” – подвукао је Лавров.

         Истовремено је предложио да Генерална скупштина изгласа декларацију о недопустивости мешања у унутрашње ствари суверених држава и о непризнавању „државних преврата као метода смењивања власти”.

         „Време је, истакао је Лавров, да се из међународних односа потпуно искључе покушаји притиска једних држава на друге. САД отворено говоре о свом праву да једнострано користе војну силу – где му падне на памет и где желе да бране своје интересе. Војне интервенције су постале „нормална ствар”, чак упркос томе што су све такве операције у режији САД последњих година имале жалостан крај”.

         Лавров је у овом контексту поменуо: бомбардовање Југославије, упад у Ирак, напад на Либију и „фијаско у Авганистану”. Стиче се утисак, рекао је, да организовање „обојених револуција” има за циљ сејање хаоса и нестабилности.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

На крају излагања, Лавров је упозорио да ће украјинска криза бити пред разрешењем ако Запад престане да подржава „партију рата у Кијеву која свој народ вуче у провалију националне катастрофе”. Још је земљама које су Русији увеле санкције поручио: да су без икакве перспективе покушаји да се на Русију изврши притисак и да се она присили да одустане од својих вредности, истине и правичности.

Извор: Факти.рс

Лавров: Русија неће променити став о Украјини због санкција

Русија неће мењати став о Украјини под утицајем западних санкција, рекао је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров у интрвјуу Блумбергу.

„На намеравамо да мењамо став. Сматрамо да је наш став поштен. Ми, пре свега мислимо о украјинском народу“, нагласио је Лавров.

Он је додао да га санкције нису натерале да се забрине. Преживећемо их, свакако. Попуштати нећемо, у то вас уверавам, закључио је министар.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *