Вијести, Свијет

Њемачку су спасили њени потрошачи

000893
У прва три мјесеца у овој години у Њемачкој су опале инвестиције, увоз, извоз и потрошња државног сектора, а повећана је само лична потрошња.

Побољшано повјерење потрошача у Њемачкој спасила је највећу европску економију од рецесије, поништивши посустали извоз и пад инвестиција, показали су најновији подаци.

Према подацима њемачког завода за статистику Дестатис, њемачки бруто друштвени производ (БДП) је у првом тромјесечју забиљежио анемичан раст од 0,1 посто, при чему је у позитивном подручју била само лична потрошња. На годишњем нивоу економија је смањена за 1,4 посто.

Тиме је потврђена прелиминарна Дестатисова пројекција објављена почетком мјесеца, а показује да је њемачка економија успјешно избјегла рецесију након оштрог пада активности од 0,7 посто у задњем тромјесечју 2012. године.

Посматрано према саставним дијеловима БДП-а, позитивна је била само лична потрошња у Њемачкој, а повећана је 0,8 посто у прва три мјесеца ове године.

С друге стране, потрошња државног сектора пала је за 0,1 посто, инвестиције су пале за 2,3 посто, увоз је смањен 2,1 посто, а извоз за 1,8 посто, израчунали су статистичари. У Дестатису су неочекивано слаб почетак године приписали прије свега „изузетно хладној зими“.

Стручњаци и економисти прогнозирају да ће економска активност добити на замаху у другој половини године.

Кључни извјештај о повјерењу потрошача показао је да њемачка домаћинства не дозвољавају да им раширена рецесија широм еврозоне поквари оптимизам. Тако је индекс повјерења потрошача, који израђује институт ГФК, за јун побољшан на 6,5 поена, насупрот мајског, који је износио 6,2 поена.

ГФК такав резултат приписује „повољном и стабилном оквиру у Њемачкој“.

„Висок ниво запослености, повољни споразуми о платама и успоравање инфлације подржавају оптимизам“, каже се у извјештају.

Очекивања у вези с економијом и платом су повећана, а спремност потрошача на потрошњу „импресивно се држи на ионако високом нивоу“, наводи се у извјештају ГФК-а.

Индекс повјерења потрошача заснован је на анкети проведеној на 2.000 домаћинстава, која су одговарала на питања каква су њихова очекивања у вези с платама и економијом у целини у идућим мјесецима, те о њиховој спремности за потрошњу.

„У 2013. Нјемачка ће се за раст увелико морати да се ослања на домаћу потражњу“, казао је економиста Беренберг Банке Кристијан Шулц.

Он је упозорио да су прогнозе за извоз остале слабе упркос назнакама стабилизације у еврозони, будући да конкуренција из Јапана и привремене слабости у Кини и САД-у пригушују прогнозе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *