Вијести, Свијет

Нема мира у Стокхолму

030455
У преграђу Стокхолма, гдје претежно живе имигранти, млади демонстранти су јутрос поново палили аутомобиле и гађали полицију каменицама, али ноћни нереди, који трају већ недјељу дана, смирују се, саопштила је шведска полиција. У више приградских насеља запаљено је неколико аутомобила.

После мирније ноћи, од јутрос нови нереди у Стокхолму. Полицијска патрола нападнута камењем, али нико није повријеђен, нити ухапшен. Нема извјештаја о нередима у другим већим градовима.

Нереди су почели прије недјељу дана у предграђу Хусби, где 80 одсто становника чине имигранти, због тога што је полиција убила 69-годишњег имигранта који је махао мачетом у јавности.

Локални активисти кажу да је ово убиство изазвало бијес младих имиграната који тврде да су жртве полицијске бруталности и расизма.

Полицијска патрола у Ворбергу, јужном предграђу пријестонице, нападнута је каменицама, али нико није повријеђен и полиција није никога ухапсила, преноси АФП.

У другом јужном приградском насељу Јордбро неколико људи је напало полицију каменицама када је покушала да ухапси некога за напад. Полиција је употријебила сузавац да се одбрани.

Нереди су се јуче проширили на друге шведске градове средње величине, али од јутрос нема извјештаја о немирима изван главног града.

Полицијско појачање стигло је у петак у Стокхолм из Гетеборга и Малмеа. Велики број родитеља и волонтера такође патролира улицама. Све то је допринијело смањењу интензитета протеста претходне двије ноћи, тврди полиција.

„Уз снажно присуство добрих снага на улицама и полицијског појачања мислим да ће наредних дана ситуација бити мирнија“, каже портпарол полиције у Стокхолму Кјел Линдгрен.

У земљи која је дуго сматрана мирном и егалитарном, нереди су покренули дебату о интеграцији имиграната, од којих су многи дошли због тога што шведска води великодушну политику према азилантима и они сада чине 15 одсто становништва земље.

Ова скандинавска земља је протеклих деценија постала једна од главних европских дестинација за имигранте и азиланте. Међутим многи од њих имају проблема са учењем шведског језика и налажењем посла, упркос многобројним програмима Владе.

Због нереда су британски Форин офис, холандско министарство спољњих послова и америчка амбасада у Стокхолму упозорили своје држављане да избегавају предграђа захваћена немирима.

Према подацима Организације за економску сарадњу и развој, Шведска се и даље налази међу девет најравноправнијих земаља чланица, међу којима су водеће свјетске привреде.

Али неравноправност се у периоду од 1985. до 2008. повећала за трећину, што је највећи скок од свих чланица, навела је ова организација у извјештају објављеном ове године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *