Вијести, Регион

Будимир: Кад се све ово заврши, имаћу пуно тога за рећи

026956
Живко Будимир, предсједник Федерације БиХ, вечерас је гостовао на Федералној телевизији након што је касно синоћ пуштен из притвора мостарског КПЗ-а.

Уставни суд БиХ јуче је прихватио апелацију адвокатског тима Живка Будимира, а којом је затражено да Суд БиХ преиспита своје рјешење о притвору пошто нису постојали докази за Будимирово притварање. Уставни суд је такођер потврдио да су повријеђена Будимирова права на слободу те укинуо рјешење којим му је одређен притвор.

На почетку разговора за ФТВ, Будимир је казао да је лијеп осјећај бити на слободи и у кругу своје породице. На упит водитеља како се осјећао оног тренутка кад је ухапшен, предсједник ФБиХ је казао да није нимало лијепо, поготово ако се не осјећа кривим.

„Све је то кушња. Ми који вјерујемо у Бога, а ја сам један од њих, све ово вријеме које је иза мене сматрао сам само још једним периодом кушње“, казао је Будимир.

Он је најавио повратак на радно мјесто и завршити оно што је ММФ тражио, а то је потписивање Закона о повољнијем пензионисању.

„Ја ћу наставити радити посао предсједника Федерације као што сам га и од сада радио“, додао је Будимир.

На констатацију о тражењу његове оставке од стране неких странака парламентарне већине, конкретно СДП-а, Будимир је изјавио да свако има право на своје субјективно мишљење.

„И ја имам мишљење за одређене људе за које такођер сматрам не би требали обнашати функције које обнашају и да то што чине, посебно у протеклих годину дана, не доноси никакво добро БиХ и грађанима. Но, они су сви и даље ту. Постоје одређена правила и механизми, БиХ је демократска држава и то је доказано пресудом Уставног суда БиХ. У сваком случају, враћа наду грађанима БиХ да овдје институције ипак функционирају. Гледајте, ако можете ухапсити предсједника ФБиХ на овакав начин на који сам ја ухапшен а немате чврсте доказе за дјела која му стављате на терет, сваки се нормалан човјек мора запитати шта се то може десити обичном човјеку“, казао је Будимир те додао да вјерује у правосудни систем БиХ у којем има аномалија.

„Ово враћа наду у правосудни систем БиХ, наду у то да можемо ријешити проблеме са којима смо суочени и да коначно БиХ може постати истинска правна држава и држава правде за све који у њој живе“, казао је Будимир.

Око самог случаја и оптужби за примање мита, Будимир није хтио коментарисати док се истрани поступак не заврши.

„Када све ово заврши, дакако да ћу имати пуно тога за рећи. Али, у вријеме док траје истражни поступак, ја овај случај у јавности нећу коментарисати“, додао је Будимир.

Што се помиловања тиче, он је додао да би вјероватно урадио исто.

Живко Будимир ухапшен је 26. априла под сумњом да је неким одлукама о помиловању осуђеника прекршио закон и злоупотријебио овласти. Тужилаштво БиХ данас је најавило жалбу на укидању мјере притвора у предмету „Будмир и други“.

Портпарол државног Тужилаштва Борис Грубешић данас је изјавио да ће заједно са полицијским агенцијама, наставити интензивну истрагу у овом предмету и најавио подизање оптужнице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *