Вијести, Свијет

НАТО ће ускоро војно да ослаби

NATO

Берлин – Западна војна алијанса ће се у ближој будућности суочити са озбиљним недостатком војне моћи – објавио је утицајни Шпигл.

Према писању овог немачког недељника, амерички европски савезници из НАТО нису у стању да у опремању својих армија постигну постављене циљеве. Овај лист се позива на поверљиви аналитички документ НАТО. У њему су набројани планирани пројекти НАТО, већина од којих су обележени условном нараџастом или црвеном бојом. То значи да у њиховој реализацији постоје озбиљни проблеми.

Ређе се у документу могу видети жуте тачке (умерени проблеми), а означених зеленом – резервисаном за пројекте који се реализују без потешкоћа – у том документу нема уопште.

Исти документ броји најмање 15 такозваних проблематичних зона, подвукао је Шпигл.

За време операције у Либији – пре две године – већ се назирао недостатак одређених типова борбене опреме као што су, например, навођене ракете.

НАТО се ускоро може суочити и са недостатком система за допуњавање горива авиона током лета. Алијанси је потребно најмање 235 авиона-цистерни, док тренутно, изузев наоружања САД, она поседује само 81 такву летелицу.

Шпигл открива и да је министар одбране САД Чак Хејгел – за време сусрета шефова одбрамбених ресора земаља НАТО протеклог уторка – ставио до знања да Пентагон више не може да покрива потребе алијансе на многим правцима, пошто европске земље нису у стању да изврше преузете на себе обавезе.

Генерални секретар НАТО Андерс Расмусен упозорио је да „савезници морају да уложе веће напоре“ у оквирима заједничких задатака и циљева.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *