Вијести, Свијет

Москва: Трибунал за малезијски Боинг претворио би истрагу у „политички шоу“

РУСИЈА ТРАЖИЛА ДА СЕ ОБЈАВЕ РАЗГОВОРИ КОНТРОЛОРА ЛЕТЕЊА, АЛИ СУ ДРУГИ И ТО ОДБИЛИ

  • Московском листу „Комерсант“ руски дипломатски извор открио: „Русија је више пута позивала на спровођење свеобухватне међународне истраге о несрећи Боинга, у којој би се, између осталог, користили и инструменти СБ УН, али су сви наши предлози били одбачени. Предлагали смо да се уведе функција специјалног представника генералног секретара УН за истрагу о паду авиона – наши партнери нису то прихватили. Желели смо да формирамо специјалну мисију УН за рад на терену – али ни за то није било сагласности

        УОЧИ прве годишњице пада  Боинга-777 у Донбасу, Савет безбедности УН почео је расправу о малезијском нацрту резолуције о оснивању међународног трибунала.

        Неименовани руски дипломата је у разговору за лист „Комерсант“ назвао иницијативу „заменом садашње истраге политичким шоуом“. Поред тога, током истраге, коју воде међународни стручњаци под вођством Холандије, Москва такође није у потпуности задовољна.

        „Резолуција (о трибуналу) је за нас неприхватљива – рекао је синоћ „Комерсанту“ руски дипломатски извор. – Русија је више пута позивала на спровођење свеобухватне међународне истраге о несрећи Боинга, у којој би се, између осталог, користили и инструменти СБ УН, али су сви наши предлози били одбачени. Предлагали смо да се уведе функција специјалног представника генералног секретара УН за истрагу о паду авиона – наши партнери нису то прихватили. Желели смо да формирамо специјалну мисију УН за рад на терену – али ни за то није било сагласности. Наше колеге се нису одазвале ни позиву МИП Русије да се објаве разговори контролора летења и више других доказа“.

        Резолуција коју је предложила Малезија, по речима дипломатског извора „Комерсанта“, „не тиче се само несреће Боинга, њена намена је много шира – она садржи покушај да се кроз пристрасне и политизоване формулације означе виновници за стварање „такве атмосфере“ која је довела до трагедије“.

        Претходно се против ове иницијативе изјаснио амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин, који је подсетио: „Цивилни авиони су падали и раније, али се никада нису оснивали међународни трибунали, а често чак није било ни судских процеса“. „Ја лично не видим никакву перспективу код тих докумената. Њих треба ставити на страну, сачекати резултате истраге и тек онда размишљати како да се што ефикасније организује судски процес“ – истакао је Чуркин.

        Такође, заменик министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов подсетио је на случај када су почетком 2000-тих украјински војници током војних вежби оборили руски авион и да тада трибунал није формиран.

        У Москви инсистирају: истрага треба да се и даље спроводи у складу са резолуцијом СБ УН усвојеном 21. јула прошле године ради „пуне, детаљне и независне међународне истраге“. 

        Председник Русије Владимир Путин сматра да међународни трибунал за истрагу пада Боинга у Украјини није потребан.

        „Путин је подробно образложио руски став о преурањености и контрапродуктивности иницијативе више земаља, укључујући Холандију, о основању међународног трибунала за кривично гоњење лица одговорних за уништавање малезијског авиона“ – каже се у саопштењу прес-службе Кремља о телефонском разговору шефа руске државе са премијером Холандије Марком Рутеом. 

        Русија је спремна да направи – у присуству стручњака из било које земље – експертизу метала остатака ракете која је оборила малезијски авион.

Москва: Трибунал за малезијски Боинг претворио би истрагу у „политички шоу“

Москва: Трибунал за малезијски Боинг претворио би истрагу у „политички шоу“

Са оваквом изјавом-понудом иступио је заменик шефа Росавијације Сергеј Сторчвој. Још је додао:

„У стању смо да утврдимо марку челика од које је ракета била направљена, а самим тим и њен тип. Русија је потпуно отворена за сарадњу са комисијом која води истрагу. Спремни смо да учествујемо у свим могућим истрагама и да другима ставимо на располагање све податке којима располажемо“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *