Вијести, Свијет

Министри ЕУ подељени око наоружавања побуњеника у Сирији

eu

Министри спољних послова ЕУ покушавају данас да постигну тежак компромис у вишемесечном спору око тога да ли снабдети оружјем сиријске побуњенике када ембарго на оружје наметнут Сирији истекне крајем ове недеље.

Улажу се снажни напори да се изнађе европско решење“, рекла је висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, у тренутку када европски министри воде целодневне преговоре, подељени по том питању.

Тема разговора је обимни пакет санкција ЕУ против режима сиријског председника Башара ал-Асада, укључујући ембарго на оружје који ће, уколико се свих 27 држава чланица европског блока не усагласе о његовом продужењу, истећи 31. маја у поноћ, преноси АФП.

Канцеларија Кетрин Ештон је протеклог викенда ставила три опције на сто: обнову ембарга на оружје, истицање тог ембарга, или снабдевање побуњеника оружјем уз низ услова и заштитних мера, а последња опција је можда и најближа компромисном решењу.

Агенција Франс прес имала је увид у документ према којем би та опција, уколико је ЕУ усвоји, значила обнављање санкција против Асадовог режима – укључујући замрзавање средстава његовој породици и сарадницима – током још годину дана, али би се ЕУ у начелу усагласила да главној опозиционој Националној коалицији доставља оружје.

Међутим, достављање оружја би било одложено док свих 27 чланица не донесу нову политичку одлуку 1. августа.

„Ступање на снагу“ укидања ембарга на оружје опозицији „одложено је и зависи од нове одлуке коју ће Савет донети у светлу развоја ситуације у вези са иницијативом САД и Русије“, наводи се у тексту.

Такво оружје би било достављано Националној коалицији „ради заштите цивила“, а снабдевање оружјем би било праћено стриктним заштитним мерама и условима, пре свега у вези са корисницима, и могућом листом дозвољеног материјала.

На почетку данашњих разговора, 27 министара остали су подељени на три групе – ону која је за укидање ембарга на оружје како би се наоружали побуњеници, ону која је против тога и трећу, већу групу која ради на постизању консензуса.

У табору који се залаже за задржавање ембарга на оружје су Аустрија, Финска, Чешка Република и Шведска, које се снажно противе слању веће количине оружја у земљу која је већ у крвавом сукобу и страхују да би оно могло да заврши у погрешним рукама.

„Ставови се веома разилазе“, изјавио је шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле, додавши да „није искључено да данас неће бити постигнут споразум“, уз упозорење да би „неслога у ЕУ била лош сигнал“.

Британија и Француска, уз подршку Италије и Шпаније, желе да ембарго буде укинут како би се помогло у успостављању војне равнотеже на терену у корист побуњеника, а Асад приморао на политички споразум да би се окончао сукоб који је већ ушао у трећу годину.

Француски министар спољних послова Лоран Фабијус, који ће касније данас у Паризу разговарати са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим и министром спољних послова САД Џоном Керијем о напорима да се сазове мировна конференција о Сирији идућег месеца у Женеви – није коментарисао у Бриселу питање ембарга.

Аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер, који већ недељама отворено критикује став Британије и Француске, наговестио је да би министри могли да постигну „евентуални компромис само да би видели како ће се одвити конференција у Женеви“, коју Москва и Вашингтон покушавају да организују.

Истовремено, у Истанбулу, главна сиријска опозициона група Национална коалиција позвала је шефове дипломатија ЕУ да укину ембарго.

„Ово је тренутак истине на који смо чекали месецима“, рекао је портпарол те групе Xалид ал-Салех.

 

Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *