Свијет

Маслиново уље раздора у ЕУ

Конобари у ЕУ ће ипак смети да маслиново уље сипају у бокалчиће или чиније (Фото Бета)

Конобари у ЕУ ће ипак смети да маслиново уље сипају у бокалчиће или чиније (Фото Бета)

Медитеран у још једном спору са северњацима – како заштитити квалитет уља а да то не звучи „бизарно” Холанђанима и Енглезима

Баш сад пред сезону годишњих одмора, када Медитеран, Италија, Грчка, Шпанија и Португалија очекује озебле туристе из севернијих делова Европе, да дођу на њихову обалу и попуне им испражњене касе, северњаци су још једном надмудрили јужњаке. Овога пута у вези са маслиновим уљем.

Медитеранске земље, највећи произвођачи квалитетног и скупог маслиновог уља, хтеле су да преко Брисела заштите свој извозни специјалитет. Покренуле су иницијативу да се ресторанима забрани изношење уља у бокалчићима или чинијама, већ да оно увек буде у запечаћеним малим боцама на којима би се видело одакле долази, и на који начин је цеђено, што одређује његову цену и квалитет.

Шпанија, Француска, Италија, Португалија, Грчка и још девет земаља Европске уније подржале су овај предлог прошле недеље на састанку комитета за пољопривреду у Бриселу. Велика Британија се уздржала, док су Немачка, Белгија, Холандија, Аустрија, Шведска и Данска биле против.

Шпански медији су се расписали, истичући „ни вино се не износи на сто у отвореним флашама… морамо заштити наше уље од мешања и кривотворења. Енглези су уосталом протестовали када су се на олимпијади у Лондону уместо њихових кромпира служили Мекдоналдсови. А маслиново уље је драгоценије и много здравије од било ког кромпира…”

Енглеска штампа је одмах прешла на увреде бриселске бирократије, називајући све „моронским регулативама”, „апсурдним мерама”… Лондон је замерио својим представницима што јасније нису одбацили предлог Медитерана, него су били уздржани.

Поводом уља у чинијама или затвореним боцама, огласио и сам британски премијер Дејвид Камерон, који се изјаснио да је „сервирање маслиновог уља у ресторанима управо пример теме којом Брисел не треба да се бави”.

„Такве ствари не би смеле да се нађу на столу, ни да се потежу, то је бесмислица”, рекао је Камерон.

Холандија је уље уздигла на још виши ниво. На бриселском самиту прошле среде премијер је протестовао због „бизарне забране” слободног изношења уља у чинијама.

Европска комисија је потом објавила да повлачи план о забрани сервирања маслиновог уља у отвореним посудама, због „полемике која се поводом овог предлога распламсала”.

Румун Дасијан Сиолос, европски комесар за пољопривреду, на конференцији за штампу објаснио је да ће касније када „са потрошачима и хотелијерима исцрпно продискутује тему око маслиновог уља” поднети нови предлог.

Шта год да се буде дешавало у Бриселу, туристи из Велике Британије, Холандије, Данске, Шведске моћи ће пре вечере на обали мора да слободно умоче хлеб у уље. А да ли ће оно бити маслиново, то нека питају Европску комисију.

З. Шуваковић
Извор: Политика, електронско издање
Објављено: 25.маја 2013.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *