Свијет

Менинг: Били смо опседнути хватањем и убијањем „људских мета“

4223
Бредли Менинг, признајући кривицу по 10 од 22 тачке оптужнице: Дубоко верујем да су документа и снимци из ратова у Ираку и Авганистану, које је објавио Викиликс заједно са још неким медијима, најзначајнија документа нашег времена која откривају праве размере и праву цену тих ратова

Менинг на саслушању није изговорио име оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, већ је рекао да је ступио у контакт са особом чије је кодно име било Вол. Навео је да само претпоставља да је то био Асанж

АМЕРИЧКИ војник Бредли Менинг, којем се суди због одавања државних тајни Викиликсу, пред војним судом је признао је кривицу за десет од укупно 22 тачке оптужнице.

Није крио да је проследио документа Викиликсу јер је веровао да амерички народ мора да зна истину о правој цени рата. Менингу се суди за највеће неауторизовано цурење поверљивих државних тајни у америчкој историји.

У петак је у војној бази у Мериленду одржано предрасправно рочиште на коме је Менинг прочитао своју изјаву на 35 страница текста, а највећи део његове изјаве односи се управо на мотиве који су га навели да Викиликсу да поверљива документа до којих је дошао током периода који је провео као обавештајни аналитичар у Ираку.

Менинг је, примера ради, навео да је био згрожен крвожедношћу посаде америчког хеликоптера која је без очигледног разлога напала групу људи у Багдаду, а тек касније се испоставило да су нападнути цивили, деца и новинарска екипа Ројтерса. Рекао је и да је био у дубокој депресији кад је схватио у каквој врсти војног конфликта Сједињене Државе учествују.

„Дубоко верујем да су документа и снимци из ратова у Ираку и Авганистану, које је објавио Викиликс заједно са још неким медијима, најзначајнија документа нашег времена која откривају праве размере и праву цену тих ратова. Били смо опседнути хватањем и убијањем људских мета са различитих пописа, а при томе смо заборавили који су прави циљеви наших мисија. Чврсто сам веровао да би америчка јавност, кад би могла да види та документа, од власти захтевала да се отвори расправа о нашој спољној и војној политици“, рекао је Менинг, признајући кривицу по десет тачака оптужнице.

Додао је да је „неуторизованој особи проследио неколико снимака, два обавештајна документа, неколико досијеа затвореника из Гвантанама, делове ратних дневника из Ирака и Авганистана”.

За оно за шта је преузео кривицу могао би да добије до 20 година затвора, али он није признао кривицу по осталих 12 тачака које га терете за помагање непријатељу, тачније Ал Каиди, за шта би могао да добије доживотни затвор јер би то било оквалификовано као издаја националних интереса и угрожавање националне безбедности.

Суђење Менингу почиње 3. јуна и очекује се да ће трајати дуго.

Менинг на саслушању није изговорио име оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, већ је рекао да је ступио у контакт са особом чије је кодно име било Вол.

Навео је да само претпоставља да је то био Асанж.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *