Регион

Дубаи: Новаку четврта титула!

v280605p0
Дубаи – Новак Ђоковић четврти пут у последњих пет сезона освојио је титулу на АТП турниру у Дубаију. После Давида Ферера, Михаила Јужњија и Роџера Федерера, ове године у финалу победио је Томаша Бердиха.
Троструки првак Дубаија радио је сат и 34 минута за четврту титулу у последњих пет сезона.

(1) Новак Ђоковић – (3) Томаш Бердих 7:5, 6:3.

Најбољи тенисер света вратио је наслов првака у Уједињеним Арапским Емиратима који је на годину дана препустио Роџеру Федереру, због прошлогодишњег пораза у полуфиналу од Ендија Мареја. У равноправном мечу са Бердихом, Ђоковић је одиграо најбоље оне најважније поене, у којима му је и Чех својски помогао.

Дуплом сервис грешком, Бердих је препустио Ђоковићу први сет, а онда приликом прве брејк лопте у другом сету смеч послао у аут и потписао себи 13. пораз у 14 мечева са две године млађим Србином.

Била је ово 12. узастопна победа Ђоковића ове сезоне, а 17. рачунајући и финиш прошле, друга титула на другом турниру, 500 АТП бодова и чек на 429.600 долара.

Ђоковић ће се мало одморити, па крајем следеће недеље кренути у нови поход, на титулу у Индијан Велсу, првом Мастерсу сезоне.

Бердих је први направио брејк и повео 4:3, али је Ђоковић то одмах „поништио“ и рибрејком стигао до изједначења – 4:4. Прилично лако, углавном са „нулом“, тенисери су стигли до 6:5, када је Ђоковић други пут довео две године старијег ривала у ситуацију да сервира за опстанак у сету.

Новак му је тада дубоким ритерн ударцима напао сервис, дошао до 15:40 и две сет лопте, после чега више није морао ни да се труди, јер је Бердих направио дуплу сервис грешку. Први сет трајао је 55 минута.

У другом, није било брејк лопте до 3:4 за Ђоковића, када је на 30:40 из дефанзиве Србин послао лоб, правећи шпагу, а Чех „зицер“ послао у аут – 3:5. Уз мало муке, Ђоковић је у наредном сервис гему довршио посао и реализовао другу меч лопту за трећи узастопни тријумф на АТП туру, после Мастерса у Лондону и Аустралијан Опена.

Ђоковић је имао бучну подршку великог броја српских навијача у Дубаију.

Ђоковић је титуле освајао 2009. против Давида Ферера, 2010. против Михаила Јужњија и 2010. против Роџера Федерера, све док га прошле сезоне у полуфиналу није надиграо Енди Мареј. Ове године, Ђоковић није изгубио сет до финала, играјући против Виктора Троицког, Роберта Баутисте Агута, Андреаса Сепија и Хуана Мартина Дел Потра.

Једини пут, Бердих је победио Ђоковића 2010. године, али у полуфиналу Вимблдона. Њих двојица већ су се састајала ове сезоне, у четвртфиналу Мелбурна и било је 6:1, 4:6, 6:1, 6:4 за Ђоковића. Новак, први тенисер света и први носилац у Уједињеним Арапским Емиратима, играо 55. финале у каријери (36-19).

Наградни фонд Дубаија је 2.000.000 долара, а победнику ће припасти 429.600, мада није тајна да богати шеици премирају најбоље тенисере света за саму пријаву на турнир, свесни да Ђоковић, Федерер, Мареј, Рафаел Надал и остали нису увек заинтересовани да играју на турнирима серије 500.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *