Свијет

Индија је заинтересована да производи најбољи тенк на свету – руски Т-90С

Òàíê Ò-90Ñ íà âûñòàâêå â Íèæíåì Òàãèëå
Индија је заинтересована за наставак производње руских тенкова Т-90С по лиценци, саопштио је главни извршилац руско-индијског уговора за тенкове, генерални директор научно-производне корпорације „Уралвагонзавод“ Олег Сијенко на салону наоружања АЈДЕКС-2013. Руски тенк Т-90 је учествовао у динамичкој презентацији на сајму у Абу-Дабију и заслужио је мноштво похвала стручњака.

Т-90С има модернизовану окретну топовску кулу која је снабдевена новим аутоматизованим системом за управљање ватром, прецизнијом топовском цеви од 125 мм и митраљезом на даљинско управљање. Нова динамична заштита обезбеђује много већи ниво супротстављања свим противтенковским контролисаним ракетама, што представља додатну заштиту од супер прецизног оружја, мина и нагазних мина. Осим тога, системи за кружно видео посматрање и аутоматизовани систем за управљање ватром омогућавају да се врши откривање, препознавање и погађање циљева у месту и приликом кретања у свако доба дана и ноћи.

Значајно су побољшане карактеристике кретања и могућност управљања тенком. Повећан је капацитет његовог мотора. По збирним карактеристикама тенк Т-90С је данас најбољи тенк на међународном тржишту. По речима Сијенка, „произведени тенкови већ броје неколико стотина“. Овакав тенк се по руској лиценци производи у фабрици тенкова у граду Авада, у држави Тамилнаду.

Тенк Т-90 данас представља главну ударну снагу индијске војске. Индија је заинтересована да од данашњег склапања пређе на потпуну локализацију производње и каснију модернизацију заједнички произведених машина. Можда ће у периоду 2014-2019. године Индија додатно купити око 600 нових комплета модернизованих тенкова Т-90С и почети њихову производњу по лиценци.

По истом систему Индија данас ради и у другим предузећима, производећи по руским лиценцама различиту ратну технику. Индијска корпорација Hindustan Aeronautics Ltd производи један од најбољих ловаца на свету Су-30 МКИ. Заједно с Индијом ради се на перспективном ловцу пете генерације FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft). Већ неколико година руско-индијско мешовито предузеће БраМос производи најбрже крилате ракете „БраМос“.

Данас руски конструктори раде на изради тенка пете генерације. За њега су предвиђена принципијелно нова инжењерско-техничка решења, истиче главни уредник часописа „Народна одбрана“ Игор Коротченко:

То ће бити тенк с блиндираном капсулом, која ће омогућити заштиту живота посаде у условима борбених дејстава. Ратна опрема ће бити смештена у блиндирану капсилу. Постојаће окретна топовска кула и топовска цев која ће моћи да обавља функције пуњења и испаљивања ватре аутоматски, без учествовања човека. Нишанџији-оператеру ће преостати само функција навођења циља и индикације типа пуњења за погађање циља. То ће бити потпуно унификована, аутоматизована и блиндирана платформа која ће омогућити решавање задатака у току ратних дејстава. Тенком ће се управљати даљински. Овај производ представља први корак на путу ка стварању потпуно „беспилотног“ оружја, ка такозваним ратним роботима о којима су писци научне фантастике писали у прошлом веку.

Могуће је да ће и овај тенк бити направљен заједничким напорима произвођача оружја Русије и Индије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *