Свијет

Марк Мили: Копнене снаге САД нису у стању да се носе са армијама Русије и Кине

ДАНФОРД: РУСИЈА ЈЕ, ОСИМ НАС, ЈЕДИНА ДРЖАВА КОЈА ИМА СТРАТЕШКЕ СНАГЕ ЗА ВИШЕ РЕГИОНА ОДЈЕДНОМ

  • Командант Копнених снага САД генерал Марк МИЛИ: Наше копнене снаге могу да се носе са Исламском државом, Ал Каидом или било којом другом терористичком групацијом. А када говоримо о ризицима, имамо у виду велики рат са једном или двема земљама истовремено. Са Кином, Русијом, Ираном или Северном Корејом. У таквом рату бисмо могли да будемо и поражени

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе нису спремне за могући рат са Русијом и Кином – објавио је Defense News, позвавши се на речи начелника штаба америчких копнених снага генерала Марка Милија.

        Генерал Мили је своју оцену додатно разјаснио, нагласивши: „Америчка армија у стању је да изводи регионалне и противтерористичке операције, али потенцијална неопходност да се ратује са моћним противницима – какви су Русија, Кина, Иран или Северна Кореја – у Пентагону изазива дубоку забринутост“.

        Према његовим речима, борбена готовост америчких копнених снага слаби због смањења војног буџета и антитерористичких операција у Ираку и Авганистану.

        „Наше копнене снаге могу да се носе са Исламском државом, Ал Каидом и Џебхат ан-Нусра или било којом другом терористичком групацијом. А када говоримо о ризицима, имамо у виду велики рат са једном или двема земљама истовремено. Са Кином, Русијом, Ираном или Северном Корејом“ – прецизирао је Мили.

        Он је признао да копнене снаге САД могу претрпети пораз јер не могу благовремено узвраћати на дејства противника и истовремено остваривати постављене циљеве.

Командант Копнених снага САД генерал Марк Мили

Командант Копнених снага САД генерал Марк Мили

Председник комитета начелника штабова Оружаних снага САД – генерал Џозеф Данфорд – био је још директнији: оружане снаге Русије назвао је „највећим изазовом интересима Сједињених Држава“:

„Не рачунајући САД, Русија је једина држава која своје стратешке снаге може пројицирати истовремено на више региона света“.

Данфорд је ово признао пред комитетом Сената САД за оружане снаге.

У исту „тамбуру“ ударио је и лист U.S. News & World Report, написавши да Американци нису у стању да се носе савременим армијама Русије и Кине пошто су „навикли“ да ратују само са „устаницима на Блиском Истоку“, док су се армије главних супарника за то време развијале.

Исти лист указује да су Американци због тога инвестирали у лако наоружање, противминска возила и дронове, а Русија – у нову генерацију тенкова и авиона који су у стању да истовремено лансирају по неколико ракета на различите циљеве, смртоносне ракетне зенитне системе С-400…

Исто то је радила и Кина и већ постала један од фактора који опредељује развој и судбину свог региона…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара