Вијести, Свијет

Израел тужен због разапињања Исуса Христа

016831

Један адвокат из Кеније поднио тужбу Међународном суду правде у Хагу против Израела због разапињања на крст Исуса Христа.Дола Индидис, адвокат и бивши портпарол суда у Кенији, наводно намјерава да покрене суђење против Тиберија, Понтија Пилата, јеврејских вођа, краља Херода, државе Италије и државе Израел.

Докази данас су записани у Библији и не можете их дискредитовати, рекао је Индидис за кенијски лист „Ситизен њуз“.

Тачно је да ти који би требало да буду оптужени нису живи више од 2.000 година, али Индидис тврди да владе за које су они деловали и даље могу да се сматрају одговорним. Поднио сам тужбу, јер ми је дужност да одржим достојанство Исуса и отишао сам у МСП да тражим правду за човјека из Назарета, рекао је Индидис за лист „Наиробиан“, истакавши да је малициозно гоњење Исуса представљало кршење људских права и да је резултат предсресуда и необјективности, као и лошег поступања суда.

Индидис је поменуо државе Израел и Италију у тужби, јер су оне након што су постале независне, усвојиле законе Римске империје који су били на снази у вријеме разапињања.

Он доводи у питање начин испитивања током суђења Исусу, гоњење, саслушање и изрицање казне, форму кажњавања и суштину информација које су служиле да се прогласи кривим. Индидис је најприје случај пријавио Високом суду у Најробију, али је одбијен. Потом се обратио суду у Хагу, који је, према кенијском вебсајту „Стандрд медија“, основао панел прије суђења који ће размотрити случај.

Намјера Индидиса је да утврди за шта је Исус оптужен и моли се да суд одлучи да је процес пред римским судом био ништаван, јер се нису држали слова закона.

Неки од присутних су му пљували у лице, ударали га песницама, шамарали га, ругали му се и осудили на смрт, казао је Индидис. Он тврди да је његов случај ваљан и да постоји велика могућност за успјех и нада се да ће му то поћи за руком док живи.

Међутим, портпарол суда у Хагу је већ изјавио да МСК нема надлежност у том случају, већ рјешава спорове између држава. Није чак ни теоретски могуће да разматрамо тај случај, рекао је портпарол суда.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *