Вијести, Свијет

Строс Кан: Офшор зоне погубне за свјетски финансијски систем

024592Офшор зоне имају погубан утицај на свјетски финансијски систем, сматра бивши директор Међународног монетарног фонда, француски економиста Доминик Строс-Кан.

Строс Кан је, у интервјуу агенцији Итар тас и телевизијској станици Русија 24, оцијенио да њихово искорјењивање за сада није могуће, јер не постоји политичка воља.

„Офшор зоне утичу на цјелокупан свјетски финансијски систем, оне су ћелије рака“, нагласио је Строс Кан и додао да је познато да велика предузећа налазе начин да избјегну плаћање пореза, што је потпуно легално, коришћењем офшор зона.

„При томе, офшор зоне не користе само богати људи, предузећа и финансијски системи, оне су корисне и за државе. И баш због тога, оне и даље постоје“, додао је он.

Коментаришући борбу против офшор зона, коју су више пута најављивали многи свјетски лидери, Доминик Строс Кан је примијетио да су те најаве биле противрјечне стварној пракси многих држава које користе такве зоне за своје интересе.

Он је навео да је управљање државним предузећима централизовано у министарствима, која, ипак, желе да та предузећа зарађују што више пара, и ако је за то потребно примјењивати законска пореска правила, која су неморална са становишта здравог разума, компанијама је дозвољено да то раде.

„А када им држава дозвољава да то раде, то значи да и она сама користи офшор зоне“, закључио је Строс Кан.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *