Вијести, Регион

Гардијан: Британци помогли нацистима да продају чешко злато

025247

Подаци Енглеске националне банке, открили су умијешаност те институције у једну од најсрамотнијих епизода 70 година пошто се одиграла – пренос и продају злата које су нацисти украли послије окупације Чехословачке, пренио је данас „Гардијан“.

Украдено злато било је 30-их година прошлог вијека ускладиштено у Банци за међународна поравнања у Базелу, када се Чехословачка влада суочила са све већом пријетњом од Њемачке.

Документа објављена на интернету, које преноси британски лист, показала су да је у марту 1939. године затражен пренос злата тадашње вриједности од 5,6 милиона фунти, са рачуна Чехословачке народне банке у БИС, на рачун који је водила њемачка Рајхсбанк.

Друга количина злата, у вриједности од четири милиона фунти, пребачен је у банке у Белгији и Холандији или продата у Лондону.

Према писању „Гардијана“, документи садрже и податак да је канцелар и министар правосуђа сер Џон Сајмон питао гувернера Енглеске националне банке Монтагу Нормана, два мјесеца пред упад нациста у Чехословачку, да ли се у банци налази чешко злато.

Гувернер на питање није директно одговорио, већ је рекао да је банка с времена на вријеме држала злато из БИС-а, али да не зна да ли оно припада тој банци или клијентима, као ни да ли је власништво Чехословачке народне банке.

Следећа трансакција извршена је у јуну, упркос Сајмоновој забринутости, када је продато злато вриједно 440.000 фунти, а оно у вриједности 420.000 фунти пребачено у Њујорк.

У документима је наведено да је то било злато које је Рајхсбанк пребацила у Лондон, о чему је Сајмон претходно био обавијештен, али је тражио мишљење државног правног заступника.Објављени подаци изнијели су на видјело једну од најсрамнијих епизода у историји Енглеске националне банке.

Када су објављени на интернету, привукли су пажњу јавности, између осталог, због објављеног коментара министра правосуђа из марта1939. када је рекао да му је државно тужилаштво саопштило да су британској влади руке биле везане због протокола којима је Енглеска национална банка била спријечена да не поступи према захтеву БИС-а да пребаци злато, наводи лист.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *