Вијести, Свијет

Истрага: Авион летио знатно спорије него што је требало

031294

Истрагом је утврђено да је авион Ејжиана Ерлајнса, који се у суботу срушио приликом слијетања на аеродром у Сан Франциску, летио „знатно спорије“ него што је требало док се приближавао земљи и да је посада покушала да одустане од слијетања непосредно прије него што је летјелица ударила у писту.

Истражитељи, међутим, још нису утврдили да ли је то што пилот није имао искуства са том врстом авиона и са аеродромом у Сан Франциску могао бити узрок пада, наводи АП.

У међувремену, генерални директор Ејжиана Ерлајнса Јон Јунг-До изјавио је да су извјештаји медија да је неискуство пилота можда узроковало пад авиона -недопустиви.

Он је рекао да се 46-годишњи пилот Ли Канг-Кук обучавао на боингу 777, али да су са њим у кокпиту били неискусни копилут и још два члана посаде, преноси АФП.

Иако је прелетио само 43 сата у том моделу авиона, он је у каријери прешао више од 9.000 километара.

„Таква нагађања о искуству пилота су недопустива и не одговарају чињеницама. О таквим стварима се не спекулише“, рекао је Јон.

Он је додао да је Ли, који је био задужен за спуштање авиона који се срушио на писту и запалио, „прошао уобичајену обуку коју обављају и све друге авио компаније у свијету“.

Јон је раније одбацио могућност да је узрок пада авиона, у коме су двије особе погинуле, а 182 повријеђене, био квар мотора или неки други механички проблем.

Снимак из кокпита показује да су пилоти у посљедњем тренутку покушали да подигну авион и одустану од слијетања, али је већ било касно.

Како преносе амерички медији, пилоти су секунду и по прије удара у писту јавили контроли лета да одустају од слијетања и да ће подићи авион и направити полукружни маневар, након чега би поново покушали да слете.

Да нешто није у реду, капетан јужнокорејског авиона схватио је седам секунди пред слијетање, када је додао брзину на летјелици у покушају да је подигне. Међутим, авион није успио да узлети, већ је ударио у земљу, одбио се и онда још једном ударио, тако да је скоро потпуно уништен.

Група од 11 јужнокорејских путника који су се налазили у том авиона данас се вратила кући.

Од више од 300 путника и чланова посаде, у болници се и даље налази њих 19, од којих је шесторо у критичном стању. Двије особе су парализоване због повреда кичме, наводе телевизије у САД.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *