Вијести, Свијет

Хаглунд о ексхумацији гробница у Сребреници

Vilijam Haglund

На суђењу Ратку Младићу у Хагу, судски антрополог Вилијам Хаглунд изложио резултате ексхумације масовних гробница повезаних са падом Сребренице.

Судски антрополог Вилијам Хаглунд је  на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу изложио резултате ексхумације масовних гробница повезаних са падом Сребренице у јулу 1995. године.

Младић (70), тадашњи командант ВРС, оптужен је за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице у данима пошто су 11. јула 1995. године српске снаге заузеле ту заштићену зону УН у источној Босни.

Хаглунд је прецизирао да је из примарне гробнице крај пута код села Церска ископано 150 тела мушкараца, од којих је 149 било убијено из ватреног оружја. Руке 24 жртве биле су везане, а још толико жица је нађено код остатака других тела.

У близини села Ораховац, на локацији „Лажете“, из једне претходно недирнуте јаме ексхумирано је 112 „скоро комплетних лешева“.

Из одвојеног дела исте гробнице, известан број тела је био уклоњен пре но што је почела међународна истрага, утврдили су истражитељи, рекао је Хаглунд. У том делу, они су нашли 52 некомплетна леша и 98 делова тела.

Од укупно 165 жртава, 158 је било убијено мецима. И у тим гробницама су нађени повези за очи. У Ораховцу је, према оптужници и ранијим пресудама, 14. јула 1995. године стрељано око 1.000 муслиманских мушкараца.

И из велике гробнице у Брањеву знатан број лешева био је уклоњен пре но што су стигли истражитељи Трибунала. У гробници дугачкој око 30 метара, а дубокој пет метара, нађени су, према Хаглундовим речима, посмртни остаци „најмање 132 особе“, од којих је 77 имало везане руке, а једна вештачку ногу.

Према оптужници, на фарми Брањево српске снаге су до 16. јула 1995. године убиле 1.200 муслиманских заробљеника. У оптужници пише да је ВРС, у покушају да прикрије злочин, на јесен 1995. године преместила тела многих жртава из примарних гробница у многе секундарне.

У унакрсном испитивању, Младићев бранилац Бранко Лукић сугерисао је да су тела у гробнице могла бити сахрањена у различито време, пошто су нађена у различитом степену распадања.

„Не, нису“, узвратио је Хаглунд. На додатну сугестију одбране да су жртве из гробнице у Церској „погинуле на различитим местима“, сведок је одговорио да су „покопане у исто време и на истом месту“.

„Много чаура је било разбацано около. Ту су били упуцани“, рекао је Хаглунд. „Могуће је да су понеки били убијени на другом месту, али је већина била убијена на месту гробнице“, додао је Вилијам Хаглунд.

Младићев адвокат ће унакрсно испитивање завршити сутра.

Оптужница терети Младића и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *