Вијести, Свијет

ГЛАЗЈЕВ: Економске санкције против Русије коштаће ЕУ билион

ГЛАЗЈЕВ: Економске санкције против Русије коштаће ЕУ билион, а СРН 200 милиона евра

У СЛУЧАЈУ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ ЕВРОПСКОГ ФИНАНСИЈСКОГ СИСТЕМА – ГЕОПОЛИТИЧКА ИГРА ЋЕ СЕ НАЋИ НА ГРАНИЦИ СВЕТСКОГ РАТА

  • За Европу би санкције против Русије биле економско самоубиство. Земље Прибалтика изгубиле биизнос који је једнак обиму њиховог БДП – упозорио је познати руски економиста Сергеј Глазјев који је и саветник Владимира Путина

САВЕТНИК руског председника Сергеј Глазјев у интервјуу телевизији Russia Today изјавио је да губици Европске уније – у случају да уведе економске  санкције против Русије – могу достићи билион евра.

„Још је велико питање против кога су те санкције усмерене и коме ће нанети максималну штету? Ако се Американци потруде да реализују модел који је био примењен у Ирану, а то је практично изолација земље од међународног финансијског система и његовог доларског дела и делимично евра – онда наше рачунице говоре да би губици Европске уније могли достићи билион евра” – каже Сергеј Глазјев.

Он тврди да би Немачка могла претрпети штету од 200 милиона евра.

„Штета ће бити нанета, ма колико то чудно звучало, и Украјини за чије се наводно интересе они толико брину, као и прибалтичким земљама које се сада према Русији најагресивније понашају” – рекао је Глазјев.

Земље Прибалтика могу изгубити „износ који је једнак обиму њиховог БДП”.

„Ово значи да би за Европу санкције против Русије биле економско самоубиство” – упозорио је саветник руског председника за економију.

Глазјев је додао да ће – у случају да руски палатни систем буде блокиран – веома страдати европске банке, јер ће „стотине милијарди обавеза остати да висе”.

Глазјев сматра да ће се – уколико дође до дестабилизације европског финансијског система – геополитичка игра наћи на граници светског рата.

Одговарајући на питање – да ли Америка има реалне полуге да без последица врши притисак на Русију – Глазјев је изјавио: „Полуге се могу видети на примеру већ реализованих санкција – рецимо према Ирану”.

„Санкције су генерално легитимне само онда када их доноси Савет безбедности УН. Дакле: када нема одлуке СБ ОУН, онда је то фактички америчка агресија према овој или оној земљи” – истакао је саветник руског председника.

Познати руски економиста Сергеј Глазјев

Познати руски економиста Сергеј Глазјев

Према његовим речима, санкције донете без одлуке Савета безбедности УН не могу бити свеобухватне.

„Све у свему, таквим санкцијама се, максимално, могу прикључити земље чланице НАТО, међу којима има наших озбиљних трговинских партнера као што је, на пример, Немачка” – додао је Глазјев.

       Г. Шимпрага

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *