Вијести, Свијет

Г7:Укидање санкциjа Русиjи само уз испуњење споразума

БЕРЛИН – Западне санкције против Русије могу бити укинуте само када Москва буде испунила споразум о прекиду ватре и поштовала суверенитет Украјине, поручили су данас министри спољних послова Групе седам (Г7) са састанка у Либеку, граду на северу Немачке.

„Г7 истиче блиску везу између потпуне примене споразума из Минска и међународних санкција“, наводи се у заједничком саопштењу министара, објављеном на крају састанка.

У саопштењу се указује да је трајање санкције повезано са „руском потпуном применом споразума из Минска, који је потписан у фебруару, и поштовања украјинског суверенитета“, пренео је Ројтерс.

Министри су поздравили Украјину и Русију због „предузимања првих корака“ ка примени споразума о прекиду ватре, али су указали да је по том питању „неопходан значајан и брз напредак“.

Они су све стране позвали да поштују прекид ватре и повуку тешко наоружање, као и да би Русија требало да искористи свој „значајан утицај“ према проруским снагама.

Министри спољних послова Г7 су, такође, поздравили оквирни споразум о спорном иранском нуклеарном програму, који су почетком месеца у постигли Техеран и пет држава са правом вета у Савету безбедности УН, плус Немачка.

У заједничком саопштењу, министри су позвали Иран да у потпуности сарађује са Међународном агенцијом за атомску енергију по питању провере и потврде „иранских нуклеарних активности“.

Они су подржали даље напоре САД, Британије, Φранцуске, Немачке, Русије, Кине и Ирана ка постизању коначног споразума до 30. јуна.

АП Фото/Маркус С.

АП Фото/Маркус С.

Немачки медији су навели да састанак у Либеку треба да послужи као припрема за самит шефова држава или влада Г7, који ће се одржати у јуну у баварском дворцу Елмау.

На скупу су учествовали шефови дипломатија француске, Британије, Италије, Јапана, Канаде и Америке, као и висока представница за спољну политику Европске уније федерика Могерини, али не и Русија, навели су немачки медији.

Штаjнмаjер: Пут повратка Русиjа у формат Г8 води преко решења сукоба

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штаjнмаjер изjавио jе данас да шефови дипломатиjа Групе седам (Г7) желе да Русиjа испуни услове неопходне да поново буде део састанака проширене Групе осам.

Штаjнмаjер jе, после састанка министара спољних послова Г7 у немачком граду Либеку, рекао да би се то догодило Русиjа мора да испуни споразум о прекиду ватре у Украиниjи.

Г7 jе прошле године због руске анексиjе Kрима суспендовала учешће Русиjе на састанцима, подсетиле су агенциjе.
„Са моjе, а колико ми jе познато и било чиjе друге стране, не постоjи интерес спровођења политике обуздавања или чак изолациjе Русиjе“, казао jе Штаjнмаjер на конференциjи за новинаре.

„Веома би волели да се створе услови под коjима би Русиjа могла поново да учествуjе као део Г8“, додао jе он.

Штаjнмаjер jе истакао да „пут ка остварењу тог циља“ води кроз „примену споразума из Mинска и решавања сукоба у Украjини и испуњења обавеза коjе има Русиjа“.

„O томе нема расправе. Tо jе заjеднички став Г7“, рекао jе Штаjнмаjер.

Групу седам чине: Британиjа, Kанада, француска, Немачка, Италиjа, Jапан и СAД.

Извор: Танјуг
Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *