Вијести, Свијет

Делси Родригес објавила да Национална уставотворна скупштина Венецуеле почиње са радом у суботу

ОЦЕНИЛА ДА ЈЕ ЊЕНА ЗЕМЉА ПРИМЕР КАКО НАРОД МОЖЕ ДА ВЛАДА БЕЗ УПЛИТАЊА СТРАНИХ СИЛА

  • Ова Национална уставотворна скупштина настала је из једног дубоког историјског конфликта, који је наметнула једна мањинска група са циљем да завлада отаџбином и поново успостави неолиберализам… Тежимо продубљивању партиципативне демократије и нашег модела мира и социјалне једнакости. На народу је да својом мудрошћу и креативношћу изнедри нову историју, онако како су командант Уго Чавез и Уставотворна скупштина из 1999. то тада учинили – нагласила је Родригес

        НАЦИОНАЛНА уставотворна скупштина коју је сазвао председник Републике, Николас Мадуро, и коју је бирало више од осам милиона становника, конституисана је у петак са намером да се започне процес одбране, измене и допуне Устава из 1999, навела је у свом уводном говору њена председница Делси Родригез.

        „Дошли смо овде не са намером да уништимо Устав, већ да уклонимо све диктаторске препреке буржоазије, које су нас спречавале да у потпуности спроводимо наш Устав. Дошли смо да га бранимо, продубимо, допунимо и ојачамо“, рекла је председница Националне уставотворне скупштине у свом обраћању у Овалној сали Савезне законодавне палате, у Каракасу.  

        „Председник Николас Мадуро Морос је данас постао велики, превазишао је самог себе и предао власт у руке народа, и на славним страницама наше историје препознаваће се и памтити по томе. Ова Национална уставотворна скупштина настала је из једног дубоког историјског конфликта, који је наметнула једна мањинска група са циљем да завлада отаџбином и поново успостави неолиберализам. Успели смо да поразимо и најмрачније намере деснице – да спречи право на глас становништва и одузме право на здравствену заштиту, образовање и достојан живот народа Венецуеле“, истакла је.

        Она је навела да је народ Венецуеле позван да путем Уставотворне скупштине створи нову достојну и славну историју.

        „Тежимо продубљивању партиципативне демократије и нашег модела мира и социјалне једнакости. На народу је да својом мудрошћу и креативношћу изнедри нову историју, онако како су командант Уго Чавез и Уставотворна скупштина из 1999. то тада учинили, и одавде му поручујемо, председниче Николас Мадуро дошли смо да заједно са вама створимо нову историју достојанства“.

        „Народ Венецуеле неће предати своју судбину у руке једне насилне мањине“, подвукла је и додала да ће заједно са председником „победити у рату који се води против Венецуеле“.

        Национална уставотворна скупштина почиње са радом ове суботе. Главни задаци Уставотворне скупштине су: дебата о акцијама за борбу против економског рата, о покушајима да се насиље наметне као политичко наслеђе и о нападима усмереним против суверенитета земље.

Делси Родригез

Делси Родригез

Родригес је истакла и да је Уставотворна скупштина ту „како би својом сувереном и опуномоћеном влашћу залечила Венецуели ране задобијене у економском рату.

Она је додала и „да је присутна криза фашистичке деснице која покушава да уништи један слободан и независан народ. То је једина криза коју морамо да решимо, и решићемо је.“

Народ је до Националне уставотворне скупштине стигао борбом, како би се супротставио претњама конзервативних сектора који траже начин да угрозе правни модел и једнакост становништва установљену 1999.

Позивам на активно учешће народа и свих социјалних актера земље у обнови Устава и националног разумевања.

„Онима који нису веровали у Уставотворну скупштину, пружамо чврсту руку за национални дијалог. Ова Уставотворна скупштина је за све, без изузетака. Наша порука је инклузија, једнакост, и свима кажемо да ћемо владати за вас и да ћемо председника Николаса Мадура пратити у његовој намери да победи у рату који се води против народа Венецуеле“, рекла је Делси.

„Не“ мешању

Родригес је истакла да би порука више од осам милиона Венецуеланаца, који су гласали 30. јула за чланове Уставотворне скупштине, требало да стигне до међународне заједнице као жеља Венецуеланаца да сами решавају своје проблеме, „без било ког типа империјалистичког утицаја“ и додала да „нико не може да заустави решеност Венецуеле да брани свој суверенитет и њено „не“ насиљу“ којим су желели да доведу до стране интервенције.

Она је назначила да Венецуела представља пример који доказује свету способност народа да суверено влада, без уплитања страних сила.

Статут

Родригез је саопштила да ће Национална уставотворна скупштина привремено заседати по пословнику који је коришћен пре 18 година, након чега ће комисија размотрити њен статут и израдити коначан документ.

У руководству Националне уставотворне скупштине поред Делси Родригез налази се и Аристобуло Истурис као први потпредседник ове инстанце и бивши државни тужилац Исаијас Родригес, на месту другог потпредседника.

AVN

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *