Вијести, Свијет

БОЛТОН: Путин Русији враћа статус суперсиле

БОЛТОН: Обама прави грешке, Путин Русији враћа статус суперсиле

БИВШИ СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК САД У УН ОЦЕНИО ДА ЈЕ МОСКВА ВЕЋ УСПЕЛА ДА УКРАЈИНУ ВРАТИ У СФЕРУ РУСКОГ УТИЦАЈА

  • Оптужио Обаму да у Сирији није остварио ни један једини постављени циљ и да је утицај САД у Египту пао до најнижег нивоа у последњих неколико деценија.
  • Џон Болтон са забринутошћу указао да Русија покушава да Египћанима прода оружје, што је први такав случај у последњих 40 година.

ЗБОГ великих грешака и лоших процена Вашингтона, америчке позиције у свету су ослабиле, статус Русије је порастао, а на Блиском истоку трају протести и немири – оценио је бивши стални представник САД при ОУН Џон Болтон.

Болтон се посебно осврнуо на свргавање председника Египта Мохамеда Морсија. Нагласио је да се администрација Барака Обаме погрешно понела у тој ситуацији и осудио дејства египатске армије.

„На тај начин смо изгубили поверење и свих осталих група у египатском друштву“ – указао је овај бивши високи амерички дипломата.

Џон Болтон

Џон Болтон

Упозорио је да је степен утицаја САД у Египту пао до најнижег нивоа у последњих неколико деценија. Међутим, Болтон није заборавио да напомене и „покушаје Русије да Египћанима прода оружје“, истакавши да је то први такав случај у последњих 40 година.

Бивши амерички амбасадор говорио је и о ситуацији у Сирији, проценивши да Америка „није успела да оствари ни један постављени циљ“.

Он је скренуо пажњу на речи Барака Обаме да ће радити да Асад буде склоњен са власти и да је примена хемијског оружја „црвена линија“.

Без обзира на то, хемијско оружје је употребљено, а САД нису ништа предузеле да Асад оде. Он и даље влада том земљом – изговорио је Болтон који сматра да такво стање ствари снажно подрива престиж Сједињених Држава на светској арени и ојачава позиције Ирана и Русије.

У вези са тим Џон Болтон је истакао да је утицај Русије на Блиском Истоку достигао највећи ниво за последњих 40 година. И додао да председник Русије Владимир Путин покушава да својој земљи врати статус суперсиле и обнови хегемонију Русије на постсовјетском простору.

Болтон није заобишао ни ситуацију у Украјини. Оценио је да је Путин успео да ту земљу врати у руску сферу утицаја.

Бивши амбасадор САД при ОУН сматра да САД нису довољно пажње поклониле овом проблему и жељи украјинског народа да се приближи Западу.

Русија и Украјина су 17. децембра ове године потписале низ споразума након заседања међудржавне комисије.

Украјина је добила од Газпрома нижу цену гаса. Нова цена гаса од 268,5 долара за хиљаду кубних метара омогућује Кијеву да уштеди 3 милијарде долара годишње. Поред тога, Русија је у привреду ове земље улила 15 милијарди долара купујући украјинске хартије од вредности.

Шеф Комитета за међународне односе Државне Думе РФ, Алексеј Пушков, назвао је 2013. годином губљења имиџа Сједињених Држава.

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *