Вијести, Свијет

Ердоганова правда, робија за пучисте

031957

Око 10.000 полицајаца и 13 водених топова чува затвор у Истанбулу, гдје је у току изрицање казни оптуженима за покушај рушења владе. До сада су изречене драконске казне наводним лидерима побуне и ослобођена 21 особа. Опозиција спрема протест.

Турски суд изрекао је драконске казне у случају против готово 300 наводних пучиста, осуђујући бившег начелника генералштаба на 129 година, а лидера љевичарске партије на 117 година затвора.

Друге казне изречене су у распону од неколико година, колико су добили неки генерали, до 86 година затвора, на колико је осуђен један професор. До сада, ослобођен је само 21 оптужени.

Опозиција, која суђење назива „ловом на вјештице“, припрема протест против пресуда. Безбједносне снаге спремно чекају демонстранте испред затвора на периферији Истанбула. Испред комплекса је 10.000 полицајаца са 13 водених топова. Одмах послије изрицања првих пресуда, полиција је испалила патроне сузавца и из водених топова залила демонстранте.

Укупно 275 људи је оптужено да су ковали завјеру да сруше владу. Међу оптуженима су бивши начелник генералштаба и други војни официри као и адвокати, академици и новинари. Њима се на терет ставља

„припадност терористичкој организацији, незаконито посједовање оружја и подстицање на оружану побуну против Ердогана и његове Партије правде и развоја“, који је на власти од 2002. године.

Оптужница има 2.455 страна и у њој су припадници организације „Ергенекон“ оптужени за изазивање серије напада и политичког насиља током неколико деценија.

Тај судски поступак многи виде као кључни тест у обрачуну премијера Реџепа Тајипа Ердогана са секуларистима и неистомишљеницима из војске.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *