Вијести, Свијет

Амерички војни бродови мијењају Гвантанамо и тајне затворе

0,,16686991_303,00

Администрација америчког предсједника Барака Обаме више не шаље осумњичене терористе у затвор Гвантанамо или на тајне „црне“ локације Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ ради испитивања, већ их држи у заробљеништву на војним бродовима.

Обамина администрација то чини да би очувала право владе да кривично гони осумњичене пред цивилним судовима.

На овај поступак администрације указало је недавно заробљавање једног од најтраженијих терориста, Абу Анаса ал Либија, који је дуго тражен због наводне улоге у бомбашким нападима на америчке амбасаде у Африци 1998. године. Ухапшен је током викенда у Либији и налази се на америчком војном броду „Сан Антонио“.

Ал Либију до данас нису предочена такозвана Миранда права, која му, између осталог, омогућавају да не говори без присуства адвоката или да разговара са својим правним заступником. Такође, није познато када ће Ал Либи бити доведен у САД да би се суочио са оптужбама.

Испитивање осумњичених терориста на америчким војним бродовима у међународним водама одговор је Обаме на политику хапшења коју је водила претходна администрација Џорџа Буша. Обама је током предизборне кампање обећавао да ће прекинути ту праксу.

Ова стратегија омогућава Обами да испуни обећање о кривичном гоњењу терориста пред цивилним судовима, против чега су били бројни републиканци. Међутим, такође се поставља и питање о употреби овлаштења из закона о ратовању да би се „заобишле“ регулативе у америчком правосудном систему.

Обамина администрација први пут је објелоданила тактику испитивања на војним бродовима 2011. године, када је заробљен Сомалијац Ахмед Абдулкадир Варсам, за којег Вашингтон тврди да је пружао подршку и обучавао милитанте повезане са Ал каидом.

Варсам је два мјесеца испитиван на америчком војном броду прије него што је пребачен у Нјујорк да би се суочио са оптужбама за тероризам.

Он је нешто раније ове године признао кривицу и сагласио се да Федералном истражном бироу каже оно што је знао о терористичким пријетњама и да, у случају потребе, свједочи у корист владе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *