Вијести, Регион

Основне плате судија и тужилаца 3.800 КМ

033307

Приједлогом закона о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је данас утврдио Савјет министара БиХ, основне плате судија и тужилаца у БиХ износе 3.800 КМ, предсједника Суда и главног тужиоца БиХ 4.400 КМ, а шефова одсјека 4.000 КМ.

У саопштењу Савјета министара БиХ наводи се да се овим приједлогом закона проводи одлука Уставног суда БиХ.

Утврђеним Приједлогом закона уводе се накнаде за исхрану током рада, превоз са посла и на посао, трошкове смјештаја и одвојеног живота у складу са одговарајућим одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и пратећим подзаконским актима.

Према предложеном закону, основна плата стручног особља биће између 1.200 КМ и 1.800 КМ, а плата директора Секретаријата Високог судског и тужилачког савјета БиХ 3.800 КМ. Министарство правде БиХ доставиће приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјени Закона о заштити тајних података, с циљем реализације закључка Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ којим је затражено увођење обавеза безбједносне провјере за све носиоце правосудних функција у БиХ, укључујући судије и тужиоце, ради приступа тајним подацима.

Министарство безбједности БиХ доставиће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ.

Савјет министара БиХ одгодио је разматрање Нацрта закона о јавним набавкама због оправданог одсуства министра обране БиХ Зекеријаха Осмића, који је предложио укупно 22 амандмана на овај нацрт.

Срна сазнаје у Савјету министара БиХ да је Нацрт документа Оквирног буџета институција БиХ од 2014. до 2016. године скинут са дневног реда данашње сједнице на захтјев министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, како би се упознао са обимним материјалом.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Савјет министра БиХ донио је Стратегију прилагођавања на климатске промјене и нискокарбонског развоја за БиХ, с циљем што бољег позиционирања БиХ за кориштење средстава и механизама међународне финансијске помоћи, али и даљег испуњавања обавеза према Оквирној конвенцији УН о климатским промјенама.

Претходно су министри усвојили Други национални извјештај БиХ у складу са Оквирном конвенцијом УН о промјени климе.

На приједлог Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Савјет министара БиХ донио је Одлуку о прерасподјели два милиона КМ из Министарства у буџет Фонда за повратак БиХ.

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ ЗА ИНТЕГРИСАНО УПРАВЉАЊЕ ГРАНИЦОМ

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај Комисије за интегрисано управљање границом о провођењу Акцијског плана активности надлежних институција БиХ у вези са приступањем Хрватске Европској унији.

Власти у БиХ реализовале су све предузете обавезе до приступања Хрватске ЕУ, а у току су активности у вези са граничним прелазом Градишка које укључују прибављање одобрење за грађење овог граничног прелаза, чија је изградња планирана до 30. новембра 2014. године, саопштено је из Савјета министара.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, заједно са министрима иностраних послова и безбједности, Златком Лагумџијом и Фахрудином Радончићем, разговараће са Колегијумом Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ради указивања на посљедице које могу настати ако не буде ратификован Уговор о граничним прелазима са Хрватском.

Овај уговор враћен је Колегијуму Представничког дома на усаглашавање, након што није добио потребну већину у овом дому.

Савјет министара БиХ усвојио је на данашњој сједници годишњи извјештај Министарства цивилних послова пројекта СПИС – Јачање система социјалне заштите и инклузије ђеце у БиХ за период од 29. новембра 2011. до 31. децембра 2012. године, који садржи информације о постигнутим резултатима у складу са препорукама мониторинг мисије Делегације ЕУ у БиХ и Заједничке евалуације Програма коју су провели Уницеф и партнери из власти БиХ.

Крајњи корисници овог програма су ђеца и њихови родитељи кроз повећани приступ услугама социјалне инклузије и заштите, као и шира заједница у БиХ кроз повећану свијест и стални дијалог о социјалној инклузији, правима ђетета, изградњи мира и интеркултуралном образовању/дијалогу.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог меморандума о разумијевању са Владом САД о развојној сарадњи за период 2012 – 2016. године, којим се дефинише и јача сарадња.

Меморандум је заснован на УСАИД-овој Стратегији развојне сарадње са БиХ, која доприноси настојањима БиХ да се приближи евроатлантским интеграцијама.

Министарство финансија и трезора доставиће приједлог меморандума, са основама за његово закључивање, Предсједништву БиХ, а за потписника предложен је министар финансија и трезора Никола Шпирић.

Савјет министара БиХ подржао је Иницијативу Министарства финансија и трезора за вођење преговора ради закључивања Споразума о зајму између Чешке извозне банке и БиХ у износу од 15 милиона евра за пројект Коридор „Пет це“ – поддионица Звировићи – Кравице – Бијача.

Рок отплате кредита је 10 година, уз три године грејс периода, с алокацијом на Федерацију БиХ. Очекивани завршетак градње прве секције Кравице – Бијача је 2013. година, а друге секције Звировићи – Кравице очекује се у 2014. години.

Уговорена вриједност изградње и надзора над изградњом ове поддионице износи 75 милиона евра, а раније обезбијеђена средства кредита ЕБРД-а износе 60 милиона евра.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију о шумским пожарима у БиХ у периоду од 31. јула до 27. августа и задужио Министарство безбједности да у што краћем року Савјету министара на усвајање достави „Студију гашења пожара у БиХ“, која би требало да буде завршена најкасније до 31. јануара наредне године.

Владама ентитета препоручено је да предузму све потребне активности како би се ојачали капацитети за гашење пожара, посебно на локалном нивоу.

Истовремено, Савјет министара препоручио је владама ентитета да изврше детаљну анализу предузетих мјера и активности на превенцији и одговору свих надлежних институција и тијела с циљем отклањања пропуста и побољшања стања у области заштите од пожара и ватрогаства.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства правде, донио је Одлуку о именовању Надзорног одбора Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ – у изградњи, надлежног за контролу финансијских послова овог завода. У Надзорни одбор су именовани Вера Летица из Министарства финансија и трезора БиХ, те Душко Шаин и Амила Кајтаз из ентитетских министарстава правде.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности, донио је Рјешење о именовању чланова Комисије за уништавање опојних дрога.

Чланови Комисије су Срђан Радуљ, Огњен Зекић, Жељко Богут, Сретен Ћечар, Индира Шаркић, а за секретара Комисије именован је Јасмин Пљевљак.

Савјет министара је раније донио одлуку о оснивању ове комисије за уништавање опојних дрога са задатком да систематски уреди ову област стављајући под контролу БиХ све потребне радње до коначног уништавања наркотика, што ће спријечити могућност злопотребе у овој области.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *