Вијести, Свијет

Александар Грушко: НАТО је прешао на политику обуздавања Русије, а ми ћемо томе парирати

„АЛИЈАНСА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ ПОКУШАВА ДА ОСИГУРА ПРОЈЕКЦИЈОМ ВОЈНЕ СИЛЕ НА РУСИЈУ”

  • Стални представник Русије при НАТО Александар ГРУШКО: „Суштински, данас се цела натовкса машина окреће на Исток тј. враћа се изворима. То је изузетно опасна тенденција, пошто се ради о дуготрајним трендовима”
  • „Може се рећи су потези НАТО деструктивни и да иду на руку онима који маштају о војном решавању кризе” – нагласио је дипломата. Враћање НАТО на представе о безбедности из времена хладног рата планирано је много пре украјинске кризе”, нагласио је Грушко
  • Оценио је да ће се евентуални улазак Црне Горе у НАТО негативно одразити на односе Русије са том земљом

         ОДЛУКЕ донете на седници министара одбране земаља НАТО сведоче да је алијанса прешла на политику обуздавања Русије –  оценио је за време видео-моста Москва-Брисел стални представник РФ при алијанси Александар Грушко.

         „Тај седница је доказ да НАТО прелази са политике партнерства на политику обуздавања Русије – казао је он. – Та линија се манифестује у сфери војног развоја и војног планирања. Те одлуке у војној сфери ће генерисати непријатељску политику према РФ”.

         Грушко је нагласио да ће Русија на одговарајући начин реаговати на сваку претњу поред својих граница.

         „У војним пословима у обзир се узимају не само политичке намере, већ и потенцијал који може да буде размештен поред наших граница – истакао је дипломата. – Ми данас видимо да НАТО узима супротан курс и покушава да заштити своју безбедност путем пројекције силе на Русију”.

         „Ми ћемо у нашем војном планирању узимати у обзир манифестације тог новог потенцијала уз наше границе и доносићемо све потребне мере како бисмо парирали свакој претњи везаној за размештање тог потенцијала” – указао је он.

         „Суштинска промена ситуације се састоји у томе што досад безбедност земаља Централне и Источне Европе није била штићена путем размештања сталних војних снага, страних војних континената у њима нити путем размештања (елемената) ПРО, који директно угрожавају стратешку стабилност” – појаснио је Грушко.

         Ако НАТО не промени свој однос према сарадњи са РФ везано за изазове и претње, не назиру се могућности за сарадњу, казао је Грушко.

         „Квалитет односа зависио је од способности да се заједно супротстављамо изазовима и претњама, и смисао Савета Русија-НАТО) умногоме се састојао управо у томе” – истакао је руски дипломата.

         „Ми смо активно сарађивали поводом Авганистана, пројекат Савета Русија-НАТО обуке кадрова за борбу против дроге која долази из Авганистана, Пакистана и земаља Централне Азије био је најуспешнији. Активно смо учествовали у борби против пирата. Били смо спремни да размењујемо са НАТО процене претњи које проистичу из појављивања нових терористичких група – рекао је Грушко. – Тај канал комуникације је потпуно прекинут, замрзнути су сви пројекти сарадње”.

         „Ако НАТО не промени такав однос према могућности обједињавања напора у борби против заједничких изазова и претњи, не назире се могућност обнављања односа у пуном смислу те речи” – нагласио је он.

         Русија је спремна за дијалог са НАТО, ако сама алијанса буде спремна за тај корак, рекао је Грушко.

         „Нисмо ми први залупили врата у односима са НАТО – казао је он. – Ми нисмо намеравали да прекидамо односе у оквиру Русија-НАТО и Русија-ЕУ – истакао је дипломата. – Али, такав је био избор наших партнера и одговорност за овакво стање сносе они”. „Тренутно не постоје претпоставе за враћање односа Русије и НАТО на конструктивни колосек” – сматра Грушко.

         „У Лисабону је 2010. године донета важна одлука – Савет Русија-НАТО треба да ради у свим условима – подсетио је руски дипломата. – Смисао се састојао у томе да можемо да имамо различита гледишта о различитим ситуацијама у области безбедности, о различитим кризама, да можемо у нечему да се не слажемо, али да при том треба настојати да се сачува дијалог и радити на заједничким пројектима у оним областима где се наши интереси поклапају. Између осталог, оно што се догађа на северу Африке је тема која захтева обједињавање заједничких напора”.

         „НАТО не може да не види да примена силе не решава ништа, већ само погоршава проблеме – истакао је он. – Многи у НАТО сматрају да се решење може пронаћи само обједињавањем међународне заједнице око такве кооперативне платформе”.

         По његовом мишљењу, ради се о томе да се алијанса „није прилагодила новим безбедносним условима, и ако НАТО покуша да нађе своју нишу и буде био спреман да не ставља своје интересе изнад интереса целе међународне заједнице, већ буде подржавао међународне напоре, тада ће се појавити могућност за ефикасну сарадњу у целом низу области, укључујући борбу против тероризма”.

         Говорећи о ситуацији са Темељним документом Русија-НАТО, Грушко је рекао да „у неким земљама алијансе постоје „усијане главе” које сматрају да се у овој фази треба потпуно одрећи тог документа”. „Али, постоје и они који сматрају да сачувати Темељни документ” – казао је он. По Грушковом мишљењу, временом ће постати јасно да је „лако рушити, а градити веома тешко”.

         „Многи разумеју да од стања односа Русија-НАТО зависи стање безбедности у Европи – указао је дипломата. – Иако су политички контакти између нас потпуно прекинути, али ми разговарамо са амбасадорима, руководиоцима алијансе, и апсолутна већина њих сматра да изградња стабилне безбедности без Русије није могућа. А да је против РФ – контрапродуктивно”.

         Грушко је нагласио да су потези НАТО поводом Украјине деструктивни и да иду на руку онима који желе решавање кризе војним путем.

         По његовим речима, током сусрета министара одбране НАТО недавно одржаног у Бриселу нису се чули позиви Кијеву да спроводи минске споразуме. „Углавном се кривица пребацивала на РФ, која није учесник конфликта – казао је Грушко. – Опет су се користила страшила о присуству руске војске”.

         „Може се рећи су потези НАТО деструктивни и да иду на руку онима који маштају о војном решавању кризе” – нагласио је дипломата.

         Враћање НАТО на представе о безбедности из времена хладног рата планирано је много пре украјинске кризе, нагласио је Грушко.

         „Суштински, данас се цела натовска машина окреће на Исток тј. враћа се изворима. То је изузетно опасна тенденција, пошто се ради о дуготрајним трендовима” – указао је он.

         „НАТО повезује неопходност таквог окретања са наводно агресивним потезима Русије у Украјини – наставио је руски дипломата. – Опет, НАТО не може да не види какве напоре улаже РФ како да би се обезбедило потпуно спровођење минских споразуме. Међутим, одлуке које се доносе ни на који начин нису повезане са украјинском кризом, што је још један доказ да је војно и политичко окретање НАТО замишљено много пре украјинске кризе”.

         По Грушковом мишљењу, то окретање је пре свега везано за то што је „прошла епоха великих операција, која је показала неприлагођеност НАТО на нове безбедносне услове, и да би доказала да је тај инструмент још увек потребан, у алијанси нису смислили ништа боље него да се врате представама о безбедности из времена хладног рата”.

         Грушко истиче да ће се евентуални улазак Црне Горе у НАТО негативно одразити на односе Русије са том земљом.

         „То је негативан корак за целу европску безбедност, конкретно, за нас – нагласио је он. – Ниједан стварни безбедносни проблем неће бити решен путем ширења алијансе”.

Александар Грушко

Александар Грушко

Грушко објашњава приврженост алијансе механизму „отворених врата” жељом да то чини „у инат Русији”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *