Вијести, Регион

Вуковар променио статут, избацује ћирилицу

Градско веће Вуковара изменило је Статут града којим је Вуковар проглашен местом посебног пијетета. Двојезична табла скинута и у Вараждину.

Изгласано је да се примена уставног закона о правима националних мањина у Вуковару у потпуности одгоди док се за то не испуне услови, преноси „Дневник.хр“.

То заправо значи да у Вуковару неће моћи да буду постављене двојезичне табле.

Промену Статута иницирали су већници коалиције Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Хрватске странке права др Анте Старчевић.

Ћирилична табла

Ћирилична табла

Иначе, данас је двојезична табла скинута и у Вараждину и то са зграде у којој се налази Веће српске националне мањине.

Градоначелник Вараждина Горан Хабуш оштро је осудио тај чин и истакао да не верује да је то учинио неки Вараждинац.

Таблу, са латиничним и ћириличним натписом, непознати починитељ уклонио је у недељу послеподне, потврдила је портпарол вараждинске Полицијске управе Марина Коларић.

Председник Већа српске националне мањине Миле Секулић рекао је  агенцији Хина да у Вараждину досад није било изгреда усмерених против српске мањине. У Већу су згрожени тим догађајем јер, нагласио је, иако у том граду Хрвати чине 98 одсто становништва, ради се о средини која је одувек сматрана отвореном и мултиетничком.

Градоначелник Вараждина Горан Хабуш данас је рекао новинарима да је непријатно изненађен тим чином.

„Вараждин који за себе сматра да је грађански, европски град, који поштује разноликости, не може себи овако нешто да допусти. Оштро осуђујемо овај чин и тешко ми је да верујем да га је починио неко од Вараждинаца“, каже Хабуш.

Он не верује да се „Вуковар преселио у Вараждин““ већ да је „неко кроз медијску помпу и све што се догађа у Вуковару, из обести, у тренутку слабости, учинио нешто за шта нема потребе, бар не у Вараждину“.

У Вараждину живи 380 припадника српске националне мањине.

СДП: Измене вуковарског статута неуставне

Одборник Социјалдемократске партије (СДП) у Градском већу Вуковара Горан Бошњак оценио је данас да је одлука о проглашењу Вуковара градом посебног пијетета само декларативна, а изузимање двојезичности из службене употребе -противуставно.

„Проглашавање Вуковара местом посебног пијетета само је декларативно јер тога нема нигде у закону. Исто тако ниједан статут не може дерогирати било који закон, посебно не Уставни закон (о правима националних мањина)“, указао је Бошњак на седници Градског већа, пренели су локални медији.

Председник Градског већа Жељко Пињух изјавио је да је уграђивање „пијетета“ у Статут само декларативно и додао да очекује да ће Сабор донети посебну уредбу о проглашењу Вуковара местом посебног пијетета.

Он је објаснио да одлука Градског већа значи да се двојезичност убудуће неће примењивати на местима која су у надлежности града, док би и даље остале на зградама државним институцијама јер су оне у надлежности државе.

За измену и допуну Статута града Вуковара гласало је 13 одборника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Хрватске странке права „Анте Старчевић“ (ХСП АС) који су их и предложили, као и један независни одборник.

Против су била три одборника Самосталне демократске српске странке  (СДСС), док је осам одборника Социјалдемократске партије (СДП) било уздржано.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *