Вијести, Регион

„Пао“ приједлог закона о вјерским празницима

009393

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас негативан извјештај Уставноправне комисије овог Дома о Приједлогу закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ, чиме је „пао“ овај законски приједлог који је у парламентарну процедру упутио Савјет министара БиХ.

Српска православна црква предложила је да у Закон уђу, као празници за православне вјернике, по један дан за Божић, Светог првомученика и архиђакона Стефана, Духове, Велики петак и Васкрс.

Исламска заједница је за своје вјернике предложила по један дан за Нову хиџретску/муслиманску годину, Дан рођења Мухамеда и Рамазански бајрам, те два дана за Курбан-бајрам.

За вјернике јеврејске вјероисповијести био је предложен по један дан за Сукот, Шавуот, Песах, Рош Хашану /Нову годину/ и Јом Кипур /Дан помирења/.

За припаднике осталих вјера у БиХ било је предвиђено пет дана у години за потребе обиљежавања вјерских празника.

Представнички дом усвојио је негативан извјештај Уставноправне комисије о Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, чији је предлагач Заједничка комисија за људска права, како би се омогућила парламентарна процедура за свеобухватнији Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ који је предложио Савјет министара.

Посланици су усвојили Извјештај о раду Министарства одбране БиХ у 2012. години заједно са закључцима Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

Према закључцима Комисије, од Министарства одбране БиХ тражи се да јој достави потпуне информације о стању и проблемима у вези са деминирањем у Оружаним снагама БиХ, те о предузетим мјерама за рјешавање остале покретне имовине са Владом Федерације БиХ.

Од ресорног министарства затражена је и информација о предузетим мјерама и активностима на рјешавању вишка покретне војне имовине по препорукама са скупа у Добоју.

Затражена је и информација о томе када је планирана поновна анализа перспективне имовине са аспекта њеног усаглашавања са формацијом и шта се планира када је ријеч о повећању ефикасности помоћи у природним и другим катастрофама, с посебним освртом на план помоћи становништву у случају елементарних непогода у 2013. години, те број хеликоптера које је могуће ангажовати у случају гашења пожара и сличним ванредним ситуацијама.

Данас је, након неуспјелог усаглашавања у Колегијуму Представничког дома, одбијен приједлог закључака посланика Клуба СДА поводом расправе вођене на претходној сједници овог Дома о Информацији о кршењу Устава БиХ у школама у Коњевић Пољу и другим школама у Републици Српској у погледу права на националну групу предмета.

СДА је тражио да се Савјет министара БиХ задужи да без одгађања предузме мјере „како би било спријечено даљње кршење Европске конвенције о људским правима, Устава БиХ и Оквирног закона о основном и средњем образовању у БиХ у погледу права дјеце у основним школама у Републици Српској за националну групу предмета и друга права која из овог закона произилазе“.

Представнички дом у другом кругу гласања усвојио је Годишњи финансијски извјештај Фонда за реформу јавне управе за 2012. годину.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *