Регион

„Vukovar никада неће бити Вуковар“

30086828550fb0142c2194501924616_640x381

Загреб, Вуковар — Неколико стотина грађана окупило се у Вуковару на протесту због намере да у том граду буде службено уведена употреба српског језика и ћириличног писма.

Скуп су обезбеђивале јаке снаге полиције.

Протест је организовало Удружење ратника хрватског одбрамбеног рата, чији су представници од Владе тражили да одложи примену двојезичности, а од Сабора мораторијум од 20 година на примену двојезичности у Вуковару, пренели су локални медији.

Председник Удружења Петар Јањић рекао је да би увођење ћирлице значило „издају и понижења“ свих вуковарских Хрвата и жртава рата у Хрватској, те да треба рећи „не увођењу ћирлице“. Он је данас истакао како у Вуковару не живи више од 33 одсто Срба што је основни услов за увођење двојезичности, а што је произашло из последњег пописа становништва.

„У Вуковару данас пребивалиште има 20.145 Хрвата и 6.109 Срба, што је око 22 посто. Ја не знам одакле су извукли податак да у Вуковару живи 34,87 посто Срба, али таман да овде живи и 50 и 100 одсто Срба овде се не може увести ћирилица. Наш град су поништили, људе поубијали, а да ни дан-данас нису добили законом заслужене пресуде и још се бесрамно позивају на законе и поштовање права националних мањина и демократије. До данашњег дана нема одговора на кривичне пријаве за почињене злочине над Хрватима у Вуковару против Србије и појединаца,“ казао је Јањић, преноси Јутарњи.хр.

„За ово што се сада догађа велику одговорност има и Градско веће Вуковара из 2009. Године када је коалиција ХДЗ-СДСС-ХСП изгласала статут Града којим се уређује равноправна употреба службеног језика и ћириличног писма. Никако се не сме допустити увођење ћирилце у Вуковар, јер је она у Хрватској починила екоцид, културоцид и геноцид“, рекао је Јањић, најавивши како ће од Владе тражити хитну одлуку о одгађању употребе ћириличног писма у Вуковару, од Хрватског Сабора да изгласа мораториј од најмање 20 година на увођење ћирилице у Вуковару, а од МУП-а и Државне управе хитну проверу и утврђивање тачног броја житеља српске националности који имају пребивалиште на простору Вуковара, а да га и трајно користе.

Истакао је и да очекује одговор за 15 дана, а у супротном најављује оснивање „Националног обрамбеног покрета“ усмереног на рушење власти свим демократским средствима.

Јањић је истакнуо како су се протесту одазвали бранитељи из 23 хрватска града. Неки од њих кратко су се и обратили окупљенима, а један од њих Жељко Крекић рекао је да се у Вуковар не може увести ћирилица.

„Може индијски, може кинески, може јапански, али ово не може“, рекао је он, преноси Јутарњи.хр.

За 2. фебруар најављен је још један протест на исту тему који организује недавно основани Стожер за обрану хрватског Вуковара, пише Јутарњи. Јањић је поздравио оснивање тог Стожера и најавио подршку њиховом скупу, иако су из Стожера, коментаришући протест који је организовало Јањићево удружење, казали како они који га организују „то раде због личне промоције и солирањем наносе штету Вуковару“ , па су стога осудили протест у организацији УРХОР-а и оградили се од њега.

На скупу се, како наводе медији, чуло и више увредљивих речи, а поручено је и да се у Вуковару може писати „и јапанским и кинеским, али не и ћирлицом“. Онима који желе да користе то писмо поручено је да иду у Србију.

„У Вуковару је извршен екоцид, културоцид и геноцид. Зато рецимо ћирилици не у Вуковару“, рекао је Јањић, који је осудио и прошлонедељну посету премијера Зорана Милановића Београду.

Иначе, десничарска Хрватска странка права Анте Старчевић почела је данас у Загребу прикупљање пописа за десетогодишњи мораторијум на увођење српског језика и ћирличног писма у Вуковару. Сличну акцију та странка раније је почела и у Вуковару.

Према Уставном закону о заштити права националних заједница и мањина свака национална мањина која чине више од трећине становништва неке локалне самоуправе има право да на њеном писму и језику буду постављени јавни натписи и ознаке.

Према најновијем попису становништва, у Хрватској има око 20 општина и градова у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва, али се највећи отпор према ћирлици исказује у Вуковару и то од десничарских странака и ветеранских удружења.

Из Владе Хрватске, коју предводи Социјадемократска партија, више пута су поручили да ће плоче с двојезичним натписима бити постављене где год за то има услова, па тако и у Вуковару.

„Држава има своје институције, законе и оне који су одговорни да се ти закони спроводе“, рекао је недавно у Вуковару министар управе Арсен Баук.

Представници Срба у Хрватској такође су више пута истакли да нема разлога за одлагање увођења двојезичности у Вуковару.

Градоначелник Вуковара Жељко Сабо позвао је раније грађане на достојанство и мир и поручио да ће се у Вуковару закон проводити. Он је, међутим, најавио да ће тражити да неке установе и институције на подручју Вуковара буду изузете од двојезичности попут Спомен дома и спомен подручја Овчара и Меморијалног гробља жртава из рата.

Досад се двојезичност у Хрватској поштовала углавном у Истри, па чак и тамо где Италијани не чине више од трећине становништва.

Коментариши чланак

Коментара