Православље

Купање уочи Богојављања спас од несрећа и болести

4preview_RIAN_01344210.LR.ru

Неколико десетина хиљада грађана Русије протекле ноћи купало се у леденој води. У Русији православни верници су дочекали празник Богојављања Господња, један од 12 главних празника црквене године. Традиционални отвори у леду у облику крста били су направљени на рекама и језерима по читавој земљи. У Москви их је било око 40.

У 22 сата у самом центру Москве, близу Црвеног трга, било је много људи. Већ у току више година тамо ставе два велика резервоара са водом. Док се одвија богослужење, вода се поново покрива ледом. Додуше, то не смета онима, који желе да трипут зароне у воду. Становник Придњестровја Павел се случајно нашао ових дана у Москви, али није хтео а да не зарони у воду, на шта се већ давно навикао. Већ у току 7 година уочи Богојављања спуштам се у ледену воду, – причао је младић Гласу Русије.

Вера Христова ме је довела до тога. Први пут сам заронио у Сибиру у реку Об. Од тог је времена ово постала традиција. Сваки пут имам осећај да сам се поново родио. Моја је вера јача од болести.

Од оних, који желе да се окупају, створио се дугачки ред. Види се да има много новајлија. Само сам пре 1 сат сазнала да се у центру Москве може заронити у свету водицу, схватила сам да морам поћи. Ово ће бити за мене први пут, – признала је Татјана Гаврилова.

Помало се бојим, али се надам да ћу оздравити. Нисам се иначе спремала, ништа нисам прочитала, али сам одувек знала да је такво купање корисно за здравље, тело, а нарочито за душу.

Поред Московљана су у гомили и странци. Додуше, не планирају купање. Гледају како се одвија тај празник, нарочито, зашто се људи не боје ледене воде, – каже становница Стамбула Ема.

Живим у Москви већ у току 2 године, али сам први пут сведок те необичне акције. То је веома интересантно, али сама не бих се одлучила за тако нешто.

Око сваког отвора у леду или резервоара обавезно дежурају кола хитне помоћи и припадници МВС. Они су спремни да пруже помоћ онима, којима то треба. Додуше, таквих нема много: ко нема добру физичку кондицију, тога спасавају амбиције. То је невероватан осећај, каже Московљанин Алексеј, који је први пут заронио у отвор у облику крста зван јордањ (налик на Јордан)

Одлично се осећам, као да сам се поново родио. Иначе у води није хладно, сви су били спремни да поново зароне. Осећаш да си опран од греха. Обавезно ћу се сваке године купати уочи Богојављања. Давно сам сањао о томе, најзад ми се сан остварио.

Празник Богојављања је древни празник у част Крштења Исуса Христа у реци Јордан од стране Јована Крститеља. Традиционавлно се у свим храмовима врши чин освећивања воде, водене природе, која се мења – то сведочи да преко рођења, живота, патњи, смрти и васкрснућа Господа и Спаса нашег пред нама су се отворила врата Царства Небеског, – истакао је патријарх Кирил.

Благодет Божија, део Божанственог живота, када дотакне природу воде, мења је. Вода остаје вода са свим њеним особинама, али има и божанствену балгодет. Она стиче чудесну снагу. Она помаже људима да савладавају болести, патње, помаже да мењамо свет.

Сматра се да да је добро покропити освећеном водом куће, станове, канцеларије. Током целе године пију је помало ујутро или уочи сна. Она чува своја чудесна својства све до следеће године. Међутим, свештеници подсећају да је главна молитва, јер управо према нашим молитвама Господ нам даје благодет ради лечења болести помоћу свете водице.

Текст преузет са http://ruskarec.ru/

Коментариши чланак

Коментара