Регион

Ђорђе Вукадиновић: Реакција „Бошњачког конгреса” је бизарна и комична

dorde-vukadinovic-vojvodina-izbori-ds-1349036927-214095-300x161

Београдски аналитичар и главни уредник часописа „Нова српска политичка мисао“, Ђорђе Вукадиновић рекао је Срни да је оштра реакција Бошњака на извођење песме „Марш на Дрину“ у Генералној скупштини УН бизарна и комична, те да представља само наставак пропаганде против Срба, Србије и Републике Српске.

Вукадиновић је навео да „таква реакција Бошњака представља само наставак једног пропагандног деловања и против Србије, Републике Српске и српског народа са циљем да се за Србе и Србију вежу само речи као што су „геноцид“, „злочин и „рат“, па се зато није могло дозволити да сада прође та позитивна слика из Генералне скупштине УН“.

Уз оцену да се генерални секретар Бан Ки Мун исхитрено извинио због извођења „Марша на Дрину“ у УН из страха од лавине критика од исламских земаља, Вукадиновић је навео да посебно на Балкану постоје појединци и људи који просто не могу да истрпе било какву повољну вест везану за Србе и Србију.

После дуго времена, каже он, имали смо један успешан наступ и позитивну слику о Србији и Србима која је отишла у свет из УН, што није могло проћи без одговора и реакције оних којима у принципу никада и никаква позитивна слика о Србима не одговара, и било је само питање када ће и одакле кренути ударци.

„Мени је најсимптоматичније и најкомичније да је реакција дошла од Бошњака из неког помало опскурног „Конгреса Бошњака Северне Америке“. Она је бизарна и комична, због тога што заправо, како год тумачили, сама песма нема никакве везе са Бошњацима, него са херојском одбраном Србије у Првом светском рату од аустроугарске војске“, навео је он.

Тако да се, додао је Вукадиновић, могло пре очекивати да реагује Аустрија, Мађарска или макар Хрватска, него „Бошњачки конгрес“, за који сматра да је само инструментализован за једну ширу акцију свих којима не одговара повољна слика о Србији у свету.

Вукадиновић оцењује да је генерални секретар УН Бан Ки Мун реаговао исхитрено и да је пожурио са извињењем из страха да би спречио неке негативне и неповољне реакције неких моћних муслиманских земаља.

„Он се помало оградио, али преко портпарола и то је био више покушај Бан Ки Муна да на неки начин заустави евентуалну лавину критика. Али сама та критика је потпуно бизарна“, каже Вукадиновић.

Коментаришући бошњачке критике да су Срби уз ту песму ишли да чине злочине над Бошњацима, Вукадиновић је рекао да су „разни појединци и групе чинили злочине уз разне песме“.

„Вероватно су неки слушали Битлсе и Стонсе, неки Лијепу нашу, неки Оливера Драгојевића, Здравка Чолића, Кемала Монтена, Индексе… Какве везе има шта је ко слушао“, рекао је Вукадиновић, наводећи да „Марш на Дрину“ није била државна химна, нити постоји емпиријско истраживање које би документовало било какву везу злочина и те песме.

„Уосталом, сваког првог јануара из Беча слушамо концерт који завршава и те како борбеним ‘Радецким маршем’“, закључио је Вукадиновић

Председавајући Генералном скупштином УН Вук Јеремић организовао је прославу Српске Нове године и представљање Србије у великој сали Генералне скупштине, чему је присуствовао и Бан Ки Мун који је аплаузом пропратио концерт, на чијем крају је изведена пјесма „Марш на Дрину“.

Друштво исељеника из БиХ у САД као и Удружење Сребреничке мајке у протестном писму Бан Ки Муну су навели да је “концерт био скандалозно понижавање жртава геноцида у БиХ, јер је оркестар свирао озлоглашену и насилничку српску националистичку песму ‘Марш на Дрину’”.

(Срна-НСПМ)

Коментариши чланак

Коментара