Вијести, Регион

ВУЧИЋ: Ко не види бољитак већ сада, видеће кроз три или четири године

ТВРДИ: „НЕЋЕМО ДОЖИВЕТИ БАНКРОТ ИАКО СУ НАС НЕОДГОВОРНИ ЉУДИ ДОВЕЛИ ДО ИВИЦЕ БАНКРОТСТВА”

  • Признао да је српска економија у јако тешкој ситуацији, наводећи да је од 2005. до 2012 укупан број запослених опао за 354.000, од чега је 318.000 изгубило посао у привредном сектору
  • Рекао да ће пре увођења мера консолидације морати да се промени „болесно стање у јавним предузећима“, јер је, како је навео, неиздрживо да ЕПС, Железнице буду онакве какве су данас
  • Бранећи измене у Закону о раду, рекао и ово: „Ми идемо у Европску унију. Ово је закон који подржава ЕУ. Ако нећете да правимо здрав систем, онда нам кажите то, хоћемо да имамо социјалистичко управљање и да истерамо инвеститоре. Ако хоћете такав систем, нека то ради неко други, ја у томе нећу да учествујем“

        

РЕФОРМСКИ закони су једно од наших обећања и поносни смо што смо почели да мењамо оно од чега смо бежали годинама, рекао је премијер Србије Александар Вучић.

         „Почели смо да мењамо оно од чега смо бежали претходних година, чега смо се плашили. А плашили смо се незадовољства оних који не брину о радницима, о послу, о привреди, него само о себи„, рекао је Вучић, гостујући на РТС.

         Премијер је навео да сада сви виде да се реформе у земљи не одлажу и да то значи оздрављење и бољитак за српску породицу, за Србију.

         „Ако то не виде данас, видеће за три-четири године“, рекао је Вучић.

         Он је оценио да и политички противници поштују и признају да је ово велики напредак и велика реформа и да и они знају да је такав закон о раду, додуше, како је рекао, нешто либералнији, доносио и Зоран Ђинђић 2001. године.

         Вучић је рекао да је српска економија у јако тешкој ситуацији, наводећи да је од 2005. до 2012 укупан број запослених опао за 354.000, од чега је 318.000 изгубило посао у привредном сектору.

         Вучић је изјавио да не жели да види незадовољне министре у влади, истичући да му је тешко пао одлазак министра финансија Лазара Крстића, али да не жели да говори више о његовом личном чину.

         „Мени је тешко пао његов одлазак из владе, али он остаје у кабинету као специјални саветник„, рекао је Вучић.

         Он је додао да је Крстић помогао влади и да данас Србија има стабилно финансијско тржиште “и поред тешке вести да је министар финансија отишао„. Премијер је рекао да је члановима владе поручио да, ако су незадовољни, изађу из владе.

         Вучић је изјавио да Србија неће да буде накарадна и неће доживети банкрот, иако су је неодговорни људи довели до ивице банкротства и додао да ће пре краја мандата ове владе Србија бити нормалнија и модернија земља.

         Вучић је рекао да смо за реформске законе, о раду, стечају, планирању и изградњи, ПИО, добили подршку целог света.

         Премијер је запитао и зашто би неко уопште предузимао тешке политичке потезе и казао да жели да види оне који им се супротстављају на политичкој сцени, иако ту баш међу странкама и не види неку конкуренцију.

         „Да ли смо ми лопови, да ли законом о раду крадемо, узимамо, отимамо, да видимо наше мотиве“ запитао је Вучић и подвукао: „Једини наш мотив јесте да у земљи покренемо ствари – реформишемо је и да за три-четири године сви могу да кажу ми смо нормална земља“.

         Према његовим речима, „нећемо да будемо накарадни“ и неће се дозволити да Србија доживи банкрот.

         „Нећемо доживети банкрот иако су нас неодговорни људи довели до ивице банкротства – нећемо јер ћемо предузети све мере да будемо нормална земља„, рекао је премијер и додао да ће се све то учинити без ичије помоћи.

         Он је навео да не може да каже да ли ће то умети да се цени, али је сигуран да ће Србија бити боља и модернија и нормалнија земља пре краја мандата ове владе.

         Одговарајући на питања, премијер је навео да сматра да би актуелни министар привреде Душан Вујовић био добро решење за министра финансија, ако се буде изјаснио да жели да прихвати то министарство.

         Вучић је рекао да ће пре увођења мера консолидације морати да се промени „болесно стање у јавним предузећима“, јер је, како је навео, неиздрживо да ЕПС, Железнице буду онакве какве су данас, и буду усвојени реформски закони – о раду, стечају, приватизацији…

         Он је додао да лично иде са једним, некада највише са два аутомобила када су такве безбедносне процене, а не са пет како су то претходници радили…

         „Срамота ме је да трошим више новца грађана и да гледам колико пара народних скрцамо на то„, додао је Вучић.

         Изјавио је да ће се новим законом о раду који је усвојила Влада, а подржали они који желе да улажу новац у Србију, добити флексибилније тржиште, напомињући да је „Ђинђићев“ закон о раду из 2001. године био много либералнији од овог данашњег.

         „У односу на тај закон из 2001. године, сада је прецизније уређен рад на одређено време, годишњи одмор је усклађен са Канцеларијом међународне организације рада и регулисан је повољније за запослене него што је био тада“, рекао је Вучић.

         Он је навео да се новим законом гарантује минимум права у погледу рада ноћу, сменског рада, на дан празника, а веома прецизно су наведени отказни разлози и процедуре за заштиту радника.

         Према његовим речима, у претходној деценији направљен је један накарадни систем у коме сви желе да раде у јавним предузећима.

         „Ми идемо у Европску унију. Ово је закон који подржава ЕУ. Ако нећете да правимо здрав систем, онда нам кажите то, да хоћемо да имамо социјалистичко управљање и да истерамо инвеститоре. Ако хоћете такав систем, нека то ради неко други, ја у томе нећу да учествујем“, истакао је премијер.

Министра финансија Лазара Крстића и Александар Вучић

Министра финансија Лазара Крстића и Александар Вучић

Вучић је изјавио да у Москви није одбијена могућност да се Фијатови аутомобили извозе у Русију.

„Не волим да говорим велике ствари, али то није одбијено. Очекујем да руски председник Владимир Путин дође у Србију, не могу да обећам да ће то да буде позитивно решено, али постоје шансе“, рекао је Вучић, говорећи о недавној посети Москви током које се састао са Путином и премијером Дмитријем Медведевим.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *