Вијести, Свијет

ПУТИН: БРИКС неће постати војно-политички савез, али свету треба парирање притисцима САД

БЕЗ ОТПОРА РУСИЈЕ И КИНЕ У СБ УН – ДОГАЂАЈИ У СИРИЈИ БИ СЕ ОДАВНО РАЗВИЈАЛИ ПО „ЛИБИЈСКОМ СЦЕНАРИЈУ”

  • Руски лидер се заложио за формирање у оквирима БРИКС „система парирања „дављењу“ земаља које нису сагласне са политиком САД и њихових савезника“

         БРИКС желе да ојачају своју улогу у међународним пословима, али не планирају да формирају нову војно-политичку алијансу – изјавио је Владимир Путин уочи почетка самита петорке земаља које се брзо развијају у Бразилу.

         Руски лидер је нагласио да ће земље БРИКС појачати политичку димензију своје сарадње и проширити праксу консултација о најкрупнијим питањима. Најавио је и формирање „виртуелног секретаријата“ асоцијације коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

         „Дошло је време да се улога БРИКС  подигне на нови ниво и да постане неодвојиви део система глобалног управљања у интересу стабилног развоја света“ – указао је Путин.

         Нагласио је да би се без принципијелне позиције Русије и Кине у Савету безбедности УН  догађаји у Сирији одавно развијали по „либијском сценарију“.

         Путин се заложио за формирање у оквирима БРИКС „система парирања „дављењу“ земаља које нису сагласне са политиком САД и њихових савезника“.

Владимир Путин

Владимир Путин

„Морамо парирати – подвукао је – покушајима појединих држава да међународној заједници намећу курс срачунат на смењивање режима који им нису по вољи и на наметање једностраних варијанти за разрешавање кризних ситуација“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *