Вијести, Регион

Велике гужве код Неума, камиони били блокирани и у Броду и Великој Кладуши

031188

Гужве на граничном пријелазу између Хрватске и БиХ код Неума из смјера Сплита ни други дан од уласка Хрватске у Европску унију се не смањују, а колона камиона ту је константно дуга 10 до 15 километара.

Иако цариници свој посао обављају како треба, проблем се још у понедјељак створио због документације, пишу 24сата.хр.

Наиме, возачи нису имали манифесте за терет који превозе, а њих су им требале осигурати властите фирме. Због тога је дио камиона, како би заобишли територију БиХ, враћен у Плоче. У Плочама су се укрцавали на трајект за Трпањ. Међутим, број трајектних линија није био прилагођен новонасталој ситуацији, те се и на полазак трајектом чека по неколико сати.

Осим дугих чекања, возачи су незадовољни и због трошкова вожње трајектом јер се она по тони плаћа 44 куне (ок 11,5 КМ).

На граничним прелазима између БиХ и Хрватске у Броду и Великој Кладуши од синоћ је дошло до блокаде у саобраћању теретних возила, потврђено је за Клиx.ба у Граничној полицији БиХ.

До застоја у преласку теретних возила преко граничних прелаза у Броду и Великој Кладуши, у оба смјера, дошло је због тога што је, како незванично сазнајемо, у Хрватској дошло до пада система базе за електронско евидентирање теретних возила.

„Проблем је настао синоћ око 21 сат, а јутрос је то ријешено након што је у Великој Кладуши у 8:15 деблокиран саобраћај за теретна возила. У Броду је то учињено сат касније“, речено је у Граничној полицији БиХ.

Ова блокада је довела до непрегледних колона и фрустрације возача теретних возила. За то вријеме путнички саобраћај одвијао се несметано.

Слично je и у Србији. Дужина колоне камиона на граничном прелазу Батровци, на изласку из Србије у Хрватску, достигла је 15 километара, а до формирања толико дуге колоне је дошло због уласка Хрватске у ЕУ и усклађивања прописа, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

МУП апелује на возаче камиона да за излазак из Србије користе друге граничне прелазе гдје се саобраћај одвија несметано и без застоја, док се на граничном прелазу Батровци не успостави безбједно и несметано одвијање саобраћаја за теретна моторна возила.

У саопштењу се додаје да саобраћајна полиција Србије предузима све неопходне мјере ради омогућавања несметаног и безбједног одвијања саобраћаја на међународном коридору 10 /на путу Е-70/, посебно у зони граничног прелаза Батровци.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *