Вијести, Свијет

Прва европска „лекција“ за Хрвате

031201

Њемачка није срећна због законских промјена у Хратској које спречавају изручење бившег челника југословенске тајне службе Јосипа Перковића, изјавио Гинтер Крихбаум у Загребу.

Хрватска може да ради шта годи хоће, али у оквиру европског права које је сама прихватила, истиче Крихбаум.

Предсједник Одбора за европске послове Бундестага Гинтер Крихбаум изјавио је у Загребу да Њемачка није срећна због промјене закона у Хрватској, која спречава изручење бившег шефа југословенске тајне службе Јосипа Перковића Њемачкој.

У Хрватску су већ стигла 84 европска налога за хапшење. Полиција је лоцирала 28 особа, oд чега су 22 ухапшене.

Полиција неће поступати према налогу за хапшење Перковића, као ни према још 18 налога која се односе на злочине почињене прије 2002. године.

Њемачки парламентарац је подсјетио да је Њемачка дала велику потпору уласку Хрватске у Европску унију. Међутим, како каже, смета му то што је Сабор донио закон којим се спречава изручење Јосипа Перковића Њемачкој, преноси ХРТ.

Крихбаум, који је члан ЦДУ-а канцеларке Ангеле Меркел, вјерује да ће Европска комисија наћи прави начин да реагује на законске измјене у Хрватској. Истакао је и да је довољно јасна порука европске повјеренице за правосуђе Вивиан Рединг да ће Хрватска морати да спроводи европски налог за хапшење.

Предсједник одбора за европске послове Бундестага је веома изненађен тиме што је Хрватска измијенила закон након што су све чланице европске уније ратификковале Хрватски приступни уговор, а прије самог приступа, односно ступања на снагу европског налога за хапшење.

„Сматрам да је закон донесен да заштити Перковића и моје је мишљење да то није прихватљиво. Тај потез није начин на који се поступа са пријатељима у Европској унији“, истакао је Крихбаум.

Како каже, једино правни поступак, који је у току у Њемачкој, може показати је ли Перковић заиста крив или није. Ипак, Крихбаум напомиње да као парламентарац не може да се мијеша у послове владе.

„Хрватска може чинити шта год хоће, али у оквиру европског права које је сама прихватила“, подсјетио је Крихбаум.

Хрватски Сабор је законским измјенама прошлог петка онемогућио примјену европског налога за хапшење за злочине почињене прије августа 2002. године. Тим измјенама спречава се изручење Перковића кога Њемачка тражи због умијешаности у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године. Закон је колоквијално назван Лекс Перковић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *