Регион

У Индији одобрена смртна казна за силовање

721

Њу Делхи – Индијски председник Пранаб Мукерџи одобрио је данас оштрије казне за силовање, укључујући смртну казну, пошто је претходно случај бруталног групног силовања студенткиње која је преминула од повреда, изазвао жестоки гнев јавности.

Мукерџи је одобрио предлог владе која је пре два дана препоручила измену закона како би се побољшала сигурност жена.

„Индијски председник одоборио измену закона против злочина над женама. Он ступа на снагу одмах, али ће бити поднет и парламенту на усвајање,“ изјавио је један функционер у Мукреџијевом кабинету, како преноси АФП.

Према овим изменама, минимална казна за групно силовање, силовање малолетнице, силовање које почини полицајац или особа на положају биће удвостручена са 10 на 20 година затвора, а може бити продужена и на доживотну робију без могућности скраћења уз условну казну.

Према досадашњем закону, казна за силовање била је од 7 до 10 година затвора.

Кабинет је усвојио и низ одредби о новим кривичним делима од воајерства до ухођења која ће бити укључена у закон.

Ипак борци за права жена су незадовољни и кажу да нови закон није довољно оштар за борбу против насиља над женама и критикују владу што није изнела нацрт на јавну расправу.

У међувремену, петорица оптужених за групно силовање и убиство 23-годишње студенткиње у децембру у Њу Делхију јуче су се изјаснили да нису криви ни по једној тачки оптужнице.

Оптужени насилници ушли су у суд са покривеним лицима, а адвокати су саопштили да је прочитано 13 тачака оптужнице, укључујући убиство.

После 15 минута у суду, оптужени су одведени у притвор.

Идуће саслушање биће одржано 5. фебруара, када ће тужилаштво позвати три сведока на формалан почетак суђења.

Овај злочин покренуо је протесте на хиљаде људи на улицама индијских градова и жучну јавну расправу о неуспеху полиције и владе да зауставе распрострањено насиље над женама у Индији.

Строга забрана медијског покривања судских поступака значи да јавност неће бити у прилици да сазна много детаља о суђењу, па ће многа питања о злочину који је шокирао јавност остати без одговора.

Студенткиња је 16. децембра у индијској престоници тучена гвозденом шипком и силована у аутобусу у покрету, после чега је крвава бачена на улицу заједно са пријатељем који је, такође, претучен. Девојка је умрла две недеље касније у болници у Сингапуру.

Тужиоци кажу да имају велики број доказа, укључујући ДНК са крваве одеће.

Суђење ће бити спроведено у специјалном „брзом“ суду који је основан после злочина над несрећном студенткињом.

Шестом оптуженом ће се судити као малолетнику у другом суду, одлучио је специјални панел, пошто је прихватио документацију из школе на основу које се види да он има 17 година.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *