Вијести, Регион

Тачи се у СБ УН захвалио Србији на „цементирању територијалног интегритета Косова“

ШИПТАР КАО ШИПТАР: ПРОПУСТИО ДА СЕ ЛИЧНО ЗАХВАЛИ ПРЕМИЈЕРИМА ДАЧИЋУ И ВУЧИЋУ

  • Осудио, како је рекао, повремене нападе на СПЦ, додавши да је српска црква „важна база нашег заједничког наслеђа“, али је додао да нису сви напади имали етничку или верску позадину

        ОДЛAЗЕЋИ шиптарски премијер у Приштини Хашим Тачи изјавио је у Савету безбедности УН да је Косово* остварило напредак и да се зато нада да ће ускоро постати чланица УН.

         „Позивам вас да признате косовски напредак. Нова реалност захтева храброст да се остваре нови односи између УН и Косова*. Уверен сам да ће се то десити врло брзо и да ће Косово* постати равнопран члан породице УН“, рекао је Тачи на седници СБ УН.

        Он је такође навео да се Косово, захваљујући дијалогу са Србијом и историјским бриселским споразумима, трансформисало и захвалио Србији на храбрости и преданости дијалогу.

        Према речима Тачија, постојала је свест да је север Косова константна тачка кризе и могуће ескалације насиља и неизвесности који закон и устав се тамо примењују, као и да косовски Срби не верују влади у Приштини.

        Он је додао да је све то било у прошлости, а да је ова година била година „цементирања територијалног интегритета Косова*“.

        Подсетио је да су локални и општи избори организовани по законима Косова* и оценио да су протекли успешно и да су грађани Косова* – Албанци, Срби и други – показали да деле исте наде у сигурну будућност и отварање нових радних места.

         „Грађани Косова* данас, било ко да су, нису заинтересовани за националистичке говоре и етничке снове; они желе посао, напредак и мир“, навео је Тачи.

        Тачи је такође поручио да ће Косово* формирати Специјални суд за ратне злочине, истакавши да верује у правду.

Хашим Тачи

Хашим Тачи

Осудио је, како је рекао, повремене нападе на СПЦ, додавши да је српска црква „важна база нашег заједничког наслеђа“, али је додао да нису сви напади имали етничку или верску позадину.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *