Вијести, Регион

Свједок: ВРС није одговорна за Маркале

Бивши официр Војске Републике Српске Милорад Џида негирао је одговорност ВРС за цивилне жртве на сарајевској пијаци Маркале у фебруару 1994. године.

Џида који је у то вријеме био безбједносно-обавјештајни официр батаљона ВРС изнад Сарајева, рекао је на суђењу генералу Ратку Младићу у Хагу, да је УНПРОФОР утврдио да граната на Маркале није била испаљена са положаја његове јединице.

Он је навео да је дан послије експлозије на Маркалама, 6. фебруара 1994. године, комисија УНПРОФОР-а прегледала минобацачке положаје његовог батаљона изнад Сарајева, а да је и француски мајор обишао положаје и такође утврдио да ВРС нема везе „са тим инцидентом“, пренијели су београдски медији.

„Колико сам разумио преводиоца, рекли су да 100 одсто наши минобацачи нису били употребљавани и да одатле није дјеловано“, рекао је Џида. Навео је да су цијеви минобацача биле затворене, јер је на снази било примирје, и истакао да се и „голим оком видјело да нису били употребљавани“, као и да око њих није било трагова посаде.

У унакрсном испитивању, тужилац Адам Вебер тврдио је да комисија УНПРОФОР-а и ВРС није ни постојала, нити је обишла положаје свједоковог батаљона. „Није тачно, била је комисија и извршила увиђај“, одговорио је Џида. Он, међутим, није могао да, на позив тужиоца, наведе имена ни међународних, нити већине српских чланова комисије.

На питање предсједавајућег судије Алфонса Орија о томе да ли сматра да је било могуће с тог положаја погодити Маркале, Џида је одговорио одречно зато што је испред пијаце „зграда од шест спратова“. „Није то могла једна граната учинити… Моја сумња је да је нешто подметнуто… Сто одсто сам убијеђен… Тврдим да граната није испаљена с положаја нашег батаљона, а сумњам да је и са положаја ВРС“, рекао је свједок.

На питање судије како то да УНПРОФОР није доставио извјештај ВРС о увиђају на минобацачком положају, Џида је одговорио да су обећали да ће извјештај послати вишој команди, али да он лично не зна да ли су то учинили.

Ратко Младић

Ратко Младић

Као свједок одбране у Хашком трибуналу данас је говорио и свједок Здравко Чворо, у вријеме догађаја шеф Кризног штаба на Палама, који је посвједочио да муслимани 1992. године нису били протјерани, већ су с Пала „отишли по свом захтјеву“.

Суђење генералу Младићу биће настављено 2. јуна.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *