Вијести, Свијет

Путин и Лавров траже од Запада да утиче на Кијев да обустави казнену операцију

ШЕФ РУСКЕ ДРЖАВЕ РАЗГОВАРАО СА ОЛАНДОМ, А МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА СА КОЛЕГОМ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

  • ЛАВРОВ: Кризе у Сирији и Украјини су вештачки изазване ради смењивања режима у тим земљама

        РУСКИ лидер Владимир Путин поново је затражио да Кијев одмах прекине војне операције и насиље и крвопролиће на југоистоку Украјине.

Учинио је то у телефонском разговору са француским председником Франсоа Оландом, а прес-служба Кремља је после тог разговора саопштила:

„Лидери две земље наставили су размену мишљења о развоју ситуације у Украјини. Председник Русије указао је на неопходност да кијевске власти хитно престану са насиљем и крвопролићем и да  започну директан дијалог са представницима југоистока земље“.

Исто је учинио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је – током телефонских консултација са америчким колегом Џоном Керијем – позвао САД да утичу на Кијев да одмах обустави војна дејства на југоистоку Украјине.

До овог разговора поново је дошло на иницијативу Стејт департмента, а руско Министарство иностраних послова је овако пренело Лавровљеве ставове:

„Имајући у виду да се казнена операција у југоисточним регионима Украјине наставља уз коришћење авијације, оклопне технике и артиљерије, Сергеј Лавров је позвао САД да утичу на власти у Кијеву да одустану од погубног ослањања на насиље и да одмах започну преговоре са југоистоком ради истинског општенационалног дијалога на бази респектовања интереса сукобљених страна и свих региона Украјине у складу са Женевском изјавом од 17. априла и „мапом пута” коју је за Украјину предложио ОЕБС”.

Владимир Путин и Сергеј Лавров

Владимир Путин и Сергеј Лавров

Неколико сати раније, приликом сусрета са колегом из Словеније Карлом Ерјавцом, Лавров је оценио да су кризе у Сирији и Украјини биле „вештачки изазване ради смењивања режима у тим земљама”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *