Вијести, Регион

Суд БиХ рекордер, спискали 13,2 милиона

009545
Правосудне институције на нивоу БиХ лани су потрошиле 37,44 милиона марака, а апсолутни рекордер је Суд БиХ који је спискао 13,26 милиона, чак милион више него годину раније.

Други на листи је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ са потрошених 10,7 милиона КМ, а слиједе га Тужилаштво БиХ са 8,37 милиона и Уставни суд БиХ који је „прогутао“ 5,11 милиона КМ.

У укупним издацима четири правосудне институције предњаче издвајања за бруто плате и накнаде запослених, као и за накнаде трошкова запослених.

Према подацима из извјештаја о извршењу буџета институција БиХ за прошлу годину, за лична примања 637 запослених у овим установама отишло је чак 22 милиона марака.

Највише новца за бруто плате и накнаде исплатио је Суд БиХ и то 8,95 милиона КМ, док је Тужилаштво БиХ запосленима дало 6,76 милиона.

– ВСТС је за бруто плате и накнаде запослених дао 4,8, а Уставни суд БиХ 3,92 милиона марака – наводи се у извјештају који је усвојио Савјет министара БиХ.

Да се ове четири институције, односно њихови надлежни нису претјерано одговорно понашали према јавном новцу, показују и подаци о прекорачењу одређених лимита, али и већим издацима на појединим ставкама у односу на оне из 2011. године.

Суд БиХ је лани потрошио око 800.000 марака више у односу на 2011. годину, и то захваљујући већим трошковима за бруто плате и накнаде од 400.000 КМ, као и крајњим рачунима за путне трошкове те телефонске и поштанске услуге.

Завршни рачун ВСТС-а је показао да су 2012. године потрошили више новца за путовања и услуге превоза и горива него годину раније.

На сличан начин се понашао и Уставни суд БиХ, који је за услуге превоза и горива „искеширао“ више него 2011. године и то неколико хиљада КМ. За ове намјене је на крају 2012. године потрошено око 24.000 марака.

Када је ријеч о Тужилаштву БиХ, њихов извјештај показује да су увећали трошкове и то за набавку материјала, за шта је на крају потрошено око 124.000 КМ, што је за око 70.000 више у односу на рачуницу из претходне године.

У исто вријеме број подигнутих оптужница говори да се у овом тужилаштву више водило рачуна како да потроше што више новца, него да буду процесуирани одговорни за најтежа кривична дјела.

Тако су у Одјељењу за ратне злочине на основу рада 17 тужилаца лани подигнуте 24 оптужнице, док је наређено неспровођење истраге против чак 427 особа. Подаци о раду Суда БиХ за прошлу годину нису објављени, а полугодишњи указују да је неријешено остало око 4.176 предмета.

За Сташу Кошарца, предсједавајућег Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ, енормни трошкови правосудних институција нису оправдани резултатима.

– Апсурдност правосудних институција на нивоу БиХ је то да грађани, који у њих немају повјерење, исте финансирају да би се показивале као пристрасне – рекао је Кошарац додавши да је врло очигледно да Тужилаштво и Суд БиХ користе различите аршине према Србима, Бошњацима, Хрватима и осталима.

Институција плате и накнаде укупно (милиони)

Суд БиХ 8,95 13,26

ВСТС БиХ 4,81 10,7

Тужилаштво 6,76 8,37

Уставни суд 3,92 5,11

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *