Вијести, Регион

Страни фармацеути милионима подмићивали српске лекаре

klinicki-centar-Vojvodina-700x420

Др Драган Драшковић члановима Етичког одбора који одлучују о спровођењу клиничких испитивања исплатио 1.828.448 динара који потичу од фармацеутских кућа.

(Ало)
Кроз форму спонзорства профитабилних пројеката за испитивање лекова, поједине фармацеутске компаније са 1,8 милиона динара подмитиле су групу лекара чланова етичког одбора Клиничког центра Војводине, који одлучују о спровођењу клиничких испитивања, а новац су добијали и поједини руководиоци у тој здравственој установи, сазнаје „Ало!”.

Овај случај је открила буџетска инспекција Министарства финансија, која је у фебруару ове године, због злоупотребе службеног положаја, поднела кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Новом Саду, против директора КЦ Војводине др Драгана Драшковића.

Наиме, инспекција је утврдила да је др Драшковић током 2011. године, на рачун једанаест особа запослених у КЦ Војводине, исплатио укупно 1.828.448 динара! Да проблем буде већи, инспектори су открили да сав новац који је исплаћен лекарима потиче од уплата спонзора пројеката за испитивање лекова, односно од фармацеутских кућа. Спонзори су новац прво уплатили на рачун Клиничког центра, а потом кроз форму појединачних уговора о делу, хонорари су исплаћени члановима Етичког одбора те установе.

Како сазнајемо, новац нису добијали само лекари, већ и немедицинско особље из менаџмента ове здравствене установе. Тако је у 2011. години помоћници директора за правне послове Милица Алексић, мимо редовне плате, исплаћено 768.450 динара бруто.

Она је формално била задужена за обраду уговора о пројектима за испитивање лекова и од спонзора је добијала хонорар од 500 евра нето. „Помоћник директора за правне послове треба да штити интересе КЦ Војводине, а не да за свој рад добија накнаду од фармацеутских кућа који састављају ове уговоре и у интересу им је да се закључе у складу са њиховим условима”, пише у кривичној пријави буџетске инспекције, у коју је „Ало!” имао увид.

Истим речима у пријави су образложене и незаконите исплате које су извршене у корист групе лекара из Етичког комитета КЦ Војводине. Према статуту те здравствене установе Етички одбор има улогу стручног тела које „прати пружање и спровођење здравствене заштите на начелима професионалне етике”.

У послове Етичког одбора спада давање сагласности за спровођење научних истраживања, медицинских огледа, као и клиничка испитивања лекова и медицинских средстава и њихово праћење и спровођење у КЦ Војводине. То значи да су узимањем хонорара од наручиоца клиничких истраживања, чланови Етичког одбора себе довели у позицију сукоба интереса.

Како сазнајемо, осим злоупотреба са хонорарима, кривична пријава против КЦ Војводине др Драгана Драшковића обухвата и ненаменско коришћење буџетских средстава. Буџетска инспекција је утврдила да је др Драшковић без плана набавки и финансијског плана током 2011. године уговорио 108 поступака јавних набавки у вредности од чак 1,6 милијарди динара. За набавке вредне 32 милиона динара КЦ Војводине уопште није спровео обавезне тендере.

Без коментара!
Помоћница директора КЦ Војводине Милица Алексић, која је и сама актер ове афера, није желеда да коментарише наша сазнања, уз образложење да за то постоји ПР служба. На питање да ли је узимање хонорара било етички и морално исправно, од портпаролке Јелене Јуришин добили смо писани одговори да је КЦ Војводине „без коментара”.
Како „Ало!” незванично сазнаје, у јануару ове године, чим је афера откривена, менаџмент ове здравствене установе је обуставио исплату хонорара. Које све фармацеутске куће су у тој установи подмићивале запослене нисмо успели да сазнамо, само незванично сазнајемо да су у питању стране компаније.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *