Вијести, Регион

Дачић: Без Европе Србија је џунгла, Европу у сваку српску мисао и кост

dac-jpg1349522592

Српски премијер Ивица Дачић оценио је да ће у Србији “наступити џунгла” ако буде проћердана Европа у Србији и истиче да је увођење Европе “у сваку мисао и кост” највећи и најважнији пројекат његове владе.

(Данас)
“Ми, Европу у Србији не смемо да проћердамо. Не можемо само да је доведемо, оставимо и заборавимо. Овај пут, то, просто, неће бити довољно. Добићемо, поново, џунглу”, навео је Дачић у ауторском тексту за Данас.

Дачић, који је деведесетих година као портпарол Социјалистичке партије Србије промовисао политику Слободана Милошевића током ратова у бившој Југославији, истакао је да путовање у Европу не сме да буде прекинуто.

“После 28. јуна, када ћемо, као у миту, ‘отети Европу’ и пребацити је овде, оно мора да се настави. И да буде још дуже, само сада по Србији. По њеним најзабитијим, најсиромашнијим и најбезнадежнијим деловима”, навео је Дачић и додао да је потребно схватити да је Европа “пут, а не циљ” и да нема наградне игре на којој се она добија.

eUropa-i-Srbi...Истакао је да је европске вредности потребно изградити у систему, институцијама, законима и правилима.

“То увођење Европе у сваку пору српског друштва, у сваки његов орган, сваку кост и у сваку мисао, највећи је и најважнији политички пројекат ове владе”, навео је Дачић.

Оценио је да је то уједно и једини начин да Европа у Србији и остане.

“И да ми, заиста, будемо Европа, и то не само њен географски део, него њена сама бит, суштина и, надасве, вредност”, навео је Дачић.

Премијер је објаснио да Европа “није сан, него рад и систем, правила, институције, поредак, право, правда и закони”.

“Европа је нешто што се прави, а не нешто о чему се машта. Моја Европа, она због које сам прешао хиљаде километара, није негде тамо. Моја Европа мора да буде у мојој кући, и у мојој земљи. У мом дворишту. И једино питање је да ли ћу, да ли ћемо ми, успети ту и да је направимо. У Житорађи, Сврљигу, Алексинцу, Лапову, Ваљеву, Сомбору”, навео је Дачић.

Додао је да је Европу потребно увести у сваку фабрику, школу, болницу, медије, културу, науку.

“Да ли ћемо успети да Европу изградимо у нашим тврдим, балканским, главама”, упитао је на крају српски премијер.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *