Вијести, Регион

Српски ђаци избачени из аутобуса код Гњилана и остављени на кружном путу

АУТОБУСИ КОЈИ СУ ИХ ПРЕВОЗИЛИ ДО ШКОЛЕ ИСКЉУЧЕНИ ИЗ САОБРАЋАЈА УЗ ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НА АЛБАНСКОМ

  • ФАКТИ: Владина Канцеларија за КиМ оценила да је то „апсолутно неприхватљиво” и најавила да ће косовској полицији уложити протест. Мора да се тресу гаће и Иси Мустафи и Едију Рами, двојцу који више не крије да ће „европске интеграције” бити спољни оквир за стварање „велике Албаније”

         ДВА аутобуса „Колашин превоза” који су превозили српске ђаке заустављена су данас, око 13.30 часова у Гњилану и искључена из саобраћаја, а ученици остављени на путу.

         „Апсолутно је неприхватљиво ово што се данас догодило. Ђацима је и онако угрожена слобода кретања, а на овај начин нарушено је њихово право на безбедност и на образовање”, рекла је Тањугу помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Слађана Марковић Стојановић.

         Аутобуси су заустављени на кружном путу у Гњилану и том приликом са њих су скинуте регистарске таблице, а из аутобуса су избачени ученици.

         Ђаци су остављени на кружном путу да се сами сналазе до куће које су им удаљене и по више десетина километара.

         Возачима аутобуса инспекција је уручила решења о искључењу на албанском језику.

         Регионални портпарол косовске полиције Исмет Хашани изјавио је Танјугу да возачи ова два аутобуса нису имали уредну документацију за превоз путника.

         Хашани је додао да полиција није написала пријаве већ да су то урадили представници инспекције косовског Министарства инфраструктуре и саобраћаја, а да је полиција само асистирала.

         Марковић Стојановић је истеривање ученика из аутобуса и остављање на путу назвала скандалозним и додала да ће Канцеларија за Косово и Метохију од косовске полиције затражити одговор за овакво поступање и уложити протест.

         Стојановић је рекла да је возачима аутобуса уручено само решење о искључењу из саобраћаја које је било исписано на албанском језику.

Знак Гњилане-Приштина ћирилично-албански.

Знак Гњилане-Приштина ћирилично-албански.

Аутобуси „Колашин превоза” свакодневно су превозили основце и средњошколце српске националности од куће до школе и назад.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *