Вијести, Свијет

Кина одустала од вета да би у Азијску банку привукла Британију, Француску и Немачку

ВАШИНГТОН ШКРИПИ ЗУБИМА ЈЕР ЋЕ НОВА БАНКА БИТИ ТАКМАЦ АМЕРИЧКОЈ СВЕТСКОЈ БАНЦИ

  • Оснивачки капитал Азијске банке треба да буде 100 милијарди долара. Споразуму о оснивању банке већ се приступило 27 земаља.  Жељу да јој се прикључе већ су објавиле: Велика Британија, Француска, Швајцарска, Немачка, Италија и Луксембург

         КИНА је спремна да одустане од права вета у Азијској банци за инфраструктурне инвестиције (Asian Infrastructure Investment Bank) да би у њу, у статусу суоснивача, привукла европске земље.

         Објављујући ово, Wall Street Journal је нагласио да Пекинг води преговоре о „највернијим америчким савезницима у Европи” и указао да је реч о Великој Британији, Француској, Немачкој и Италији.

         Кина им је наводно већ понудила „формулу” која подразумева да нико од оснивача неће диктирати своје услове другима. Исти лист је одмах нагласио: да је кинеска понуда много демократичнија од односа који важе у ММФ. При том је навео: да САД имају нешто мање од 20 одсто акција са правом гласа, али да могу да блокирају сваку одлуку ММФ.

         Wall Street Journal сматра да Пекинг води веома промишљену игру и да је његов приступ формирању Азијске банке „озбиљан изазов доминацији САД у светском економском систему”.

         Објавио је и ову експертску процену Ишвара Прасада, професора економије на Корнвелском универзитету који је радио као експерт ММФ:

         „Кина ефектно води игру на дуже стазе. Пекинг уопште не жури. Добро зна да ће му се друге земље прикључити”.

         Бивши представник Министарства финансија САД  у Пекингу Дејвид Долар додао је: „То је добро промишљена игра која ће привући друге велике економије”.

         Оснивачки капитал Азијске банке треба да буде 100 милијарди долара. Споразуму о оснивању банке већ се прикључило 27 земаља.

         Жељу да јој се прикључе већ су објавиле: Велика Британија, Француска, Швајцарска, Немачка, Италија и Луксембург.

Кина одустала од вета да би у Азијску банку привукла Британију, Француску и Немачку

Кина одустала од вета да би у Азијску банку привукла Британију, Француску и Немачку

Азијска банка је потенцијални такмац Светске банке у којој доминирају САД и Јапан.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *