Вијести, Регион

„Срби савршени као гнојиво“. Сада и на Фејсбуку

2336528548_16b9e00da5_o

Cрби савршени као гнојиво. Фотографије убијених жртава логора Јасеновац, где су је по различитим подацима у Другом светском рату у току Холокауста убијено до милион људи, са таквим коментаром слободно могу да се објављују на Фејсбуку.

А санкције ће уследити против оног ко саопшти о нецивилизованом понашању. Управо у такву ситуацију доспео је пројекат Међународна иницијатива за праћење антисрбизма, која је пронашла страшну по свом цинизму публикацију на једној од страница популарне друштвене мреже. Говори директор културно-историјског центра у Новом Саду и творац Иницијативе Андреј Фајгељ:

Снимили смо њихову објаву и објавили на нашој страници уз критику. Након тога они су повукли ту објаву. То је управо оно што ми радимо – разобличавамо говор мржње на интернету. Апсурд да је у име говора мржње, ФБ нашу страницу блокирао а њихову оставио. Фејсбук није могао да нађе говор мржње зато што њега не само да нема међу нашим објавама него смо и страницу и коментаре администрирали тако да смо у неколико наврата опомињали коментаторе и забрањивали неке коментаре који су одговарали мржњом на мржњу. Жалили смо се на одлуку Фејсбука пре више од месец дана, али страница је до данас забрањена.

Фејсбук од кад је објављен, има проблеме са једне стране са приватношћу, а са друге стране, као и уопште интернет, донео је велику слободу и с времена на време се поставља питање, да ли та слобода треба да буде апсолутна и да ли може да буде омогућено људима да је злоупотребљавају.

Заиста, са антисрпским расположењима се и надаље суочавају не само они који ризикују да се врате на своја огњишта у Хрватску или покрајину Косово. Довољно је регистровати се у друштвеној мрежи да се на Твитеру пронађе, на пример, хештег „мрзим Србију и њен народ“, који је, по речима Андреја Фајгеља, до недавно био најпопуларнији хаштег у региону. То је отворени расизам, посебно када се са том кључном речју објављују фотографије лешева са натписом из серије „Срећан сам када видим мртве Србе“. Ми не схватамо зашто је ФБ затворио страницу која се бори против таквих појава, говори Андреј Фајгељ.

Остаје само да се нагађа да ли је реч о техничком неспоразуму на Фејсбуку или смишљеној кампањи?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *