Вијести, Регион

Шиптарска скупштина у Приштини одбила амандман који би омогућио формирање специјалног суда

ЗА ОДЛУКУ ЈЕ БИЛО ПОТРЕБНО НАЈМАЊЕ 80 ГЛАСОВА, А РУКЕ „ЗА” ДИГЛО 75 ПОСЛАНИКА

        СКУПШТИНА Косова са 75 гласова за, седам против и два уздржана гласа није усвојила амандман број 24 на Устав Косова, који би омогућио стварање уставног основа за формирање Специјалног суда који би судио за претпостављене злочине бивших високих официра Ослободилачке војске Косова, по резолуцији Савета Европе из 2010. године.

        Неусвајање амандмана онемогућава даљи поступак доношења Закона о специјалном суду, пошто за то није створен уставни основ.

        За усвајање амандмана је било потребно најмање 80 гласова, или две трећине од укупног броја од 120 посланика Скупштине Косова, и истовремено 14 гласова, односно две трећине од укупно 20 посланика мањина.

        Против амандмана гласало је и седам посланика Демократске партије Косова Хашима Тачија, док су уздржани били Фљора Бровина и Незир Чочај.

        Гласању је претходила широка и повремено изузетно жучна дискусија, у којој су се посланици, зависно да ли су из странка на власти или опозиције, изјашњавали за и против амандмана 24.

        Међународни пријатељи Косова, како се на Косову зову САД и земље чланице ЕУ, раније су упозоравали Приштину да ће, уколико Скупштина Косова не усвоји закон о специјалном суду, то учинити Савет безбедности Уједињених нација, сходно Резолуцији 1244 из 1999. године.

        Пре почетка скупштинске дискусије, премијер Косова Иса Мустафа затражио је од посланика косовског парламента да подрже предлог амандмана на Устав који ће омогућити оснивање Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

        На седници парламента, Мустафа је рекао да је амандман резултат размене писама измедју председнице Косова Атифете Јахјага и тадашње високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која је ратификована у Скупштини Косова прошле године.У процедури која је уследила, Уставни суд Косова је оценио да амандман не представља гажење људских права и слобода.

Шиптарска скупштина у Приштини одбила амандман који би омогућио формирање специјалног суда

Шиптарска скупштина у Приштини одбила амандман који би омогућио формирање специјалног суда

„У циљу испуњавања наших обавеза, и убеђен да ће формирање специјалних већа допринети јачању правде, никако не доводећи у питање чистоту борбе ОВК, позивам вас да гласате за амандмане”, рекао је Мустафа.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *