Вијести, Свијет

Умро „руски Кисинџер“ – Јевгениј Максимович Примаков

СРБИ ЋЕ ГА ПАМТИТИ И ПО ОКРЕТАЊУ 1999. АВИОНА НА АТЛАНТИКОМ КОЈИМ ЈЕ ЛЕТЕО У ПОСЕТУ САД

  • ПУТИНОВА ОЦЕНА: Био је велики државник, научник и политичар. Оставио је иза веома велико дело и наслеђе
  • МИП РФ: Примаков није просто политичар, јавна личност, дипломата, научник. Он је више од тога. Он је Примаков. Његова смрт је огроман губитак. Јер, много тога што је он осмислио и применио у пракси чини основу националне спољне политике

        У ПЕТАК је у 86. години живота преминуо совјетски и руски политичар, бивши премијер Руске Федерације и бивши шеф руске дипломатије Јевгениј Примаков, председник Русије Владимир Путин дубоко саосећа са његовом породицом и пријатељима  – саопштио је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков. 

        Примаков је – истакао је он –  „био велики државник, научник, политичар и оставио је иза себе веома велико дело и наслеђе“.

        По речима портпарола председника Русије, Путин се видео са Примаковом пре месец дана, након што му је бивши руски премијер послао своју нову књигу. Песков је нагласио да је Путина увек интересовала дубока тачка гледишта о светским процесима, „нарочито у овако сложеној ситуацији“.

        Чувен је његов демарш из марта 1999. године, када је наложио пилоту да окрене авион изнад Атлантика и не посети САД у знак протеста против почетка бомбардовања Југославије.

        У мају 1999. године смењен је са места премијера РФ и постао је један од лидера блока „Отаџбина – цела Русија“ и један од опонената Бориса Јељцина.

        У периоду 2000-2001. године био је шеф посланичке групе тог блока у Државној Думи (доњем дому парламента) Русије, а од 2001. до 2011. био је председник Трговинске коморе РФ.

        Посланик Државне Думе и бивши амбасадор Русије у ЕУ Василиј Лихачов у разговору с новинаром агенције ТАСС назвао је смрт Примакова „апсолутно ненадокнадивим губитком“, зато што је „за тог човека везана не једна, већ неколико епоха и у развоју Совјетског Савеза и РФ“.

        „То је човек који је креирао историју“, и данас ће, „када чују ту вест, практично све престонице на свету са тугом говорити о одласку Јевгенија Максимовича из живота“ констатовао је Лихачов.

Јевгениј Примаков

Јевгениј Примаков

Мудрост, достојанство и хуманизам – то и јесте истинска величина. То је поводом смрти Јевгенија Примакова написала на својој Фејсбук страници заменица директора департмана за информисање Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова.

„Он није просто политичар, јавна личност, дипломата, научник, новинар – истакла је она. – Он је више од тога. Он је Примаков“. „То је огроман губитак. Али, остаје нам његово наслеђе – нагласила је Захарова. – Јер, много тога што је он осмислио и применио у пракси чини основу националне спољне политике“. Она је свима посаветовала да „читају његове књиге“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *