Регион

Русија и Кина јачају Ратну морнарицу

Поднятие флага на АПЛ "Юрий Долгорукий"

Атомска ракетна подморница „Јуриј Долгоруки“ – прва подморница пројекта 955 „Бореј“ – од четвртка је у саставу руске Северне флоте. Сада се испитује друга подморница овог пројекта – „Александар Невски“’, а скоро је поринута трећа подморница,- „Владимир Мономах“. Четврта подморница „Кнез Владимир“ налази се у фази изградње.

Такође и Кина јача снаге своје Ратне морнарице увођењем нових подморница. Притом војнополитичко руководство Руске Федерације и НР Кине узимају у обзир компликовање ситуације у Азијско-пацифичкој регији.

Ова затегнутост на морским границама Кине приморава кинеско руководство да свим снагама интензивира изградњу флоте и да се враћа на праксу куповина у иностранству. Према информацијама јавних гласила, протекле године Русија и Кина су потписали оквирни уговор о испоруци у Кину четири дизел-електричних подморница пројекта 1650 „Амур“. Прве две подморноце биће испоручене Кини из Русије, а још две – биће монтиране на кинеским бродоградилиштима уз учешће руских испоручиоца. Приликом монтаже, удео кинеских монтажних делова биће чиниће до 30%. Очигледно је да ће учешће кинеских бродоградиоца у изградњи ове две подморнице бити за њих допунски приступ ка најновијим руским технологијама изградње подморница. Уколико се прво искуство покаже као позитивно, не сме се искључити и даљи програм заједничке производње подморница ове класе уз пораст учешћа кинеских делова.

Иако ће се наредних година руске подморнице базирати на Северу, где су развијенији инфраструктура и капацитети за одржавање руске ратне морнарице, у наредне планове нове подморнице ће ући у састав Тихоокеанске флоте.

Укупно до 2020. године Русија планира изградњу осам подморница пројекта 955, међу којима су три подморнице класе 955 и пет према усавршеном пројекту 955А. Истовремено је у изградњи серија вишенаменских атомских подморница класе 885 „Јасењ“. Прва из овог низа, „Северодвинск“ тренутно је на испитивању. Уговорена је изграња још 6 таквих подморница према модернизованом пројекту.

Реализација ових планова ће омогућити Русији да одржи релативно снажну флоту атомских подморница, чак у условима постепеног искључивања бродова совјетске производње. Овај процес ће потрајати низ година, и вероватно ће се углавном завршити негде 2020-2025. године. Биле су присутне изјаве о могућности даљег проширења ове врсте програма, посебно о изградњи 10 подморница класе 955.

Пројекти изградње атомских ракетних и атомских вишенаменских подморница припадају најскупљим руским војнотехничким пројектима. Нису били ретки случаји да се они нађу на нишану критике. Вредност једне атомске подморнице класе 955 премашује милијарду долара. Програм разраде ракете „Булава“, који се 2000.-тих година суочио са бројним техничким потешкоћама и задршкама, такође је коштао милијарде долара.

Критичари програма за ратну морнарицу наводе, да се задатак нуклеарног одвраћања може решавати са далеко мањим трошковима путем развијања снага ракетне војске стратешке намене (РВСН). Системи РВСН јефтинији су за буџет, јер не захтевају изградњу атомских подморница и инфраструктуре за њихове потребе. У условима доминације америчке ратне морнарице, копнене међуконтиненталне ракете немају статус толике слабе тачке као поморски системи.

Међутим пројекти такве врсте као изградња атомских подморница „Бореј“ и „Јасењ“ предвиђени су за дугорочну перспективу. Поседовање толико моћног инструмента, као флота атомских подморница, омогућиће Русији да флексибилније реагује на потенцијалне кризне сценарије будућности. Познато је да ће три подморморнице класе „Бореј“ и већи део серије подморница „Јасењ“, Русија базирати на Тихом океану, и то ће бити адекватна реакција на пораст војне затегнутости у Азијско-пацифичкој регији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *