Вијести, Регион

Република Српска под водом

У Републици Српској је до сада пронађено 10 погинулих особа у поплавама, али се не може искључити могућност да их има више, рекао је директор Полиције Републике Српске Гојко Васић.

Он је навео да је у Добоју, где је ниво воде опао, пронађено шест непознатих тела, највероватније локалних мештана настрадалих у поплави, иако се не искључује могућност да је реч о лицима која су се утопила узводно уз реку Босну.

„Док се не изврши обдукција и идентификација не можемо давати више података“, рекао је Васић.

„Око Бијељине је проблем због високих водостаја Саве и упитно је да ли су насипи довољно високи да се та количина воде исконтролише“, рекао је Васић.

У општини Србац река Врбас је у значајном порасту и поплавила је сав небрањени простор, наводи се из Управе Цивилне заштите Републике Српске.

У општинама Котор-Варош и Челинац, због потпуног прекида у свакој врсти комуникације, нема могућности доћи до најновијих података.

Путна комуникација Бањалука-Клашнице је у прекиду. Припадници Цивилне заштите и надлежних служби су непрекидно на терену.

Ситуација на подручју Бањалуке је нешто боља него јуче, а водостај река Врбас и Врбања је у опадању, према информацијама градског Штаба за ванредне ситуације.

Становништво у свим крајевима се солидарише и самоиницијативно се сакупљају најпотребије животне намирнице као што су лекови, вода и конзервирана храна. Сва сакупљена средства се достављају директно на угрожене терене или се координише са Црвеним крстом који помоћ усмерева даље. У клиничком болничком центру Бањалука се врши утовар у хеликоптере у којем учествују добровољци, као и на другим местима, а потом се помоћ шаље најугроженијим подручјима. У Бањалуци као и другим градовима и општинама су донесене наредбе да се све пекаре и апотеке морају оријентисати да обезбеде најосновније животне намирнице, као што су хлеб, лекови и санитетски материјал. У већини угрожених места највише оскудевају са чамцима који су једино средство прилаза угроженом становништво у спасавању или достављању намирница. Проблем је и тај јер се неретко дешава да становништво угрожено поплавама не жели да напусти своје домове, па самим тим се отежава цела акција помоћи. У организацији и достављању помоћи становништву су укључени сви, од војске, полиције, комуналних предузећа привредних субјеката као и становништво. Оно што је битно напоменути у овим тешким тренуцима је то да је солидарност становништва на високом нивоу.

Органи власти апелују на становништво да све своје ресурсе и способности усмере на помоћ угроженом становништву како би била што брже и адекватније пружена помоћ угроженом становништву.

Поводом тешке ситуације због поплава у Београду су се састали због ванредне ситуације и председник Владе Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, који је објаснио стање у Републици Српској:

Пре свега саучешће породицама које су изгубиле најмилије у Србији и Републици Српској. У Републици Српској до десет часова на простору града Добоја где се је повукла вода нађено је шест беживотних тела. Нажалост, то вероватно није крај. Захвалан сам премијеру Вучићу за брзу организацију овог састанка и мислим да је било важно да се нађемо и да заједнички проценимо ову ситуацију и да видимо на који начин можемо координирано утицати да се стање побољша и у Србији и у Републици Српској. Оно што могу да кажем је да су Влада Србије и премијер Вучић имали потпуно разумевање за наше потребе и да ће одређене количине помоћи, без обзира на ситуацију у Србији бити упућене и ја сам захвалан Србији на ту врсту разумевања. Исто тако ми већ јуче и данас испоручујемо Србији 150 мегавата струје како би се одржао систем, без обзира што и у Републици Српској има много проблема у производњи електричне енергије. Велика вода прави велике проблеме па и хидросистему у области енергетике. Ситуација је индентична. Има много оних који седе и покушавају да створе атмосферу безнађа. Ово су кише које превазилазе стогодишњи просек. Нема хидросистема ни у Србији ни у Републици Српској који би могао да прихвати оволику количину воде. Оно што чујем од премијера је индетичнои у Републици Српској, а то је једна несарадња људи са органима власти. Има таквих који су одбијали да им се пружи помоћ, а онда су је панично тражили.

Мислим да ћемо из ове ситуације морати да научимо да се за овакве ситуације направи ново законодавство која ће се без оклевања морати поштовати. Апелујем на овај начин да се искључиво поштују упуте органа власти јер је то једини начин да се утиче на санацију како се не би ушло у панику и хаос, јер када уђе вода од шест метара у Добој, ту је заиста тешко реаговати. Оно што нас чека је још теже, а то је чишћење терена. У Добоју је много изливене нафте, уља, мртве стоке. То представља опасност јер ће у наредној седмици температуре бити до 30 степени. Сада је још важније бити организован и поштовати налоге власти. Санација терена тражи добру организацију. Вода се у Добоју повлачи и сада могу да пролазе високи камиони и да достављају храну. Проблем је сада вода која се слива из водотока Врбаса, Босне и Дрине у слив Саве, који је већ пребукиран и то се шири на свим равницама Семберије, Лијевече Поља, тако да та вода апсолутно представаља опасност. Данас ће бити највећи проблем града Србца, Брчког, Шамца и Бијељине.

Ниво воде у Српској.../© Photo: REUTERS/Marko Djurica

Ниво воде у Српској…/© Photo: REUTERS/Marko Djurica

Кључно питање је да се помогне у данима који долазе. Наставићемо да вршимо координацију са Владом Србије, упркос онима који седе и шире лажи. Молим медије да бар у овим данима искључе политизацију, јер и тога има нажалост. Веома је важно да данас будемо солидарни. Висок степен солидарности који се види у Србији и у Републици Српској говори да друштво има осећај за заједницу и заједница ће се одбранити од овога огромног губитка који имамо. Ценимо да ће се наша економија двоцифрено умањити у овој години. То је огроман ударац који ћемо морати да санирамо у ионако отежаним условима. Захвалан сам Влади Србије, Израела, Црне Горе, Словеније и Хрватска је послала хеликоптер, као и Македонија. Помоћ ће нам бити потребна у лековима, санитетском материјалу, пумпама за воду и апаратима за сушење просторија. Сарадња становништва и органа власти је од кључне важности и још једном апелујем да се поштују упуте органа власти

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *