Вијести, Регион

Да ли је Србији потребна Парада трудница?

Иако се становништво Србије налази буквално на путу сигурног изумирања у сагледивој будућности због трагично ниског наталитета, што се врло прецизно може математички израчунати на основу садашњих трендова – чини се да нема снаге, па чак ни воље, да се нешто кардинално промени у позитивном смислу.

Наиме, породиље у Србији су посебно разочаране тиме што су међу првима дошле под удар мера штедње, с обзиром да је у Београду новчана помоћ за њих умањена за читавих 60 посто и од сада ће моћи једнократно да добију мање од 100 евра, чиме не могу да покрију трошкове чак ни потрошног материјала потребног за њихове бебе, а камоли да реше било који од кључних проблема у вези одрастања, смештаја и образовања деце.

Међутим, примери других земаља, а поготово Руске Федерације, показују да се против беле куге може борити једино држава са одлучним системским мерама и великом новчаном подршком.

Али да се поново вратимо у Србију, где је на тек одржаној конференцији са учешћем стручњака из те области, речено да овдашњу сурову демографску ситуацију најбоље осликава чињеница да сваки трећи пар у земљи нема ниједно дете, а српска породица има у просеку 1,4 детета, због чега сваке године у држави нестане један град величине Неготина, Књажевца или Пожеге.

Наравно, иако је неоспорна чињеница да новца заиста недостаје, велико је питање – шта је апсолутни приоритет у околностима када Србија дословно нестаје из године у годину, при чему је сасвим реална опасност да наталитет у блиској будућности достигне ону критичну тачку, после које ће читава нација личити на увели стогодишњи храст.

Парада поноса уместо „параде поноса“?/Маил.ру

Парада поноса уместо „параде поноса“?/Маил.ру

Другим речима, шта је потребно да се деси да труднице и породиље у Србији постану најуваженија категорија становништва, с обзиром да су управо оне најугроженија мањина у земљи? Можда би на пример требало да прошетају у Паради трудница по београдским улицама, да би их напокон сви озбиљно схватили.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *